razvojni_logo_cb_s

Kudin most – turistička atrakcija koja krije lijepu ljubavnu priču

Rijeka Krupa je najveća pritoka rijeke Zrmanje, a njezinih 11 kilometara dužine ukrašeno je s čak 19 slapova. Međutim, glavna znamenitost ove, u južnim padinama Velebita, skrivene ljepotice je kameni most sagrađen prije više od 200 godina. Mladić po imenu Kude, kako bi došao do djevojke koju je volio, sagradio je u suhozidu most te kroz 12 lukova i isto toliko kamenih stupova spojio je dvije obale rijeke Krupe. Kudin most i cijela dolina gdje se nalazi očarava i nadahnjuje svakog tko pruži priliku ovom malom komadu raja.

Legenda kaže da je most sagradio mladić Kude u čast ljubavi. Prema legendi, Kude se zaljubio u djevojku koja je živjela u selu preko rijeke Krupe. Da bi došao do nje morao je pronaći prijelaz. Sagradio je most kako bi došao na drugu stranu rijeke, do svoje djevojke koju je volio. Premostio je rijeku koja ga je dijelila od njegove drage. Most je sa svojom braćom izgradio u tehnici suhozida od uvijenih blokova s lukovima koji su spajali obale rijeke Krupe.

Priča kaže da je djevojka u koju je Kude bio zaljubljen prva prešla most. Ljubavni par se na koncu i vjenčao, a most je u čast ovog zaljubljenog mladića dobio njegovo ime. Kao i sve legende, i ova pobuđuje maštu i govori nam koliko je ljubavi bilo uključeno u stvaranje ovog vrijednog spomenika kulture.

Zadarsko zaleđe ispunjeno je nevjerojatnim tajnim mjestima koja čekaju da budu otkrivena. U podnožju južnih padina Velebita nalazi se još jedan primjer netaknute prirode – rijeka Krupa. Najistaknutiji pritok koji se ulijeva u rijeku Zrmanju. Krupa je jedna je od najljepših rijeka u Europi. Iako je riječ o relativno kratkoj rijeci, Krupa je izgradila mnogo slapova. Od kojih su većina neki od najljepših slapova u Hrvatskoj.