razvojni_logo_cb_s

Zdravstvena inspekcija u Gospiću: “Sumnjiva smrt rodilje”

U Općoj bolnici u Gospiću u tijeku je zdravstvena inspekcija zbog smrti 22-godišnje rodilje koja je preminula nakon što je u toj bolnici rodila živo dijete 7. studenog. Rodilja je nakon poroda u toj bolnici počela krvariti i zbog nastalih komplikacija su je poslali u Opću bolnicu u Zadru gdje je preminula. 

– Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva u koordinaciji sa strukom (liječnik specijalist ginekologije i opstetricije i liječnik specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja) trenutačno u postupku obavljanja zdravstveno-inspekcijskog nadzora u Općoj bolnici Gospić, nakon čega će se nadzor obaviti i u Općoj bolnici Zadar, kao i kod ginekologa na primarnoj razini koji je vodio trudnoću – stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva.

Ističu kako će, nakon što se prikupe svi potrebni podaci i informacije, ‘što uključuje i PHD nalaze, za čije je donošenje potrebno duže vrijeme, biti doneseno stručno mišljenje’.

– Uzimajući u obzir osjetljivost prikupljenih osobnih zdravstvenih podataka, a s obzirom na to da je predmetni postupak nadzora u tijeku, nije moguće komentirati bilo kakve aspekte postupka do njegovog završetka – odgovaraju u Ministarstvu zdravstva.

Podsjetimo, ministar zdravstva Vili Beroš u petak je izjavio kako će zdravstvena inspekcija otići u nadzor. 

– Dobili smo informaciju, radi se o određenim okolnostima koje nisu za javnost, odnose se na okolnosti liječenja i postupaka koji su provedeni i koji nisu za komentiranje. Zdravstvena inspekcija već postupa, oni su dobili obavijest o događaju, dobila je dodatne komentare, uputili su dodatna pitanja, prikupili su stručne informacije i otići će u nadzor. Postupanje je u tijeku – kazao je Beroš. 

Bolnica se, kako smo ranije pisali, puna dva dana nije oglasila o ovoj tragediji. Bez majke je ostalo novorođenče te još troje dječice, starosti dvije, tri i četiri godine.

Milinović: Imali smo taj incident, bile su komplikacije

Na porodu je bio i Darko Milinović, ginekolog gospićke bolnice, nekadašnji ministar zdravstva.

Došao sam u sedam ujutro u rađaonicu, ali porođaj gospođe vodila je druga kolegica. Imali smo taj incident, bile su komplikacije, ali ne mogu ništa reći. Za sve informacije obratite se ravnateljici bolnice – rekao je Milinović.

Edi Karuc, zamjenik ravnatelja OB-a Zadar, rekao je kako je to najveća opća bolnica u Hrvatskoj, zato je rodilja poslana k njima. Imaju, kazao je, više anesteziologa nego Gospić, a s rodiljom je u pratnji bio tim anesteziologa, a i dalje ostaje nejasno zašto je nisu poslali u najbliži KBC koji je daleko opremljeniji te ima više liječnika od bilo koje opće bolnice.