razvojni_logo_cb_s

EU poljoprivrednici posjetili primjere dobre prakse u Dalmaciji

U sklopu Kongresa Copa Cogeca europski poljoprivrednici u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore u tri su grupe obišli primjere dobre prakse – poljoprivredna gospodarstva u Dalmaciji. Prva grupa posjetila je poljoprivredno gospodarstvo je „Sirana Stone” koje trenutačno ima 520 ovaca pasmine dalmatinske pramenke, koje se vode na ispašu svaki dan u godini, a proizvodnja je organska. Prije dvije godine sagradili su malu tvornicu sira kako bi proizvodili svoje sireve i jogurt od ovčjeg mlijeka. Poljoprivrednici su posjetili i farmu koja se bavi organskim uzgojem smilja te uzgojem magaraca. Smilje je certificiralo kontrolno tijelo Biotechnicon.

Obilazak gospodarstva uključio je obilazak plantaže smilja, farme magaraca i laboratorija te mogućnost degustacije lokalnih delikatesa u „Viktoria’s Corner”. Nakon toga posjetili su poljoprivredno gospodarstvo Roca koje se bavi proizvodnjom vrhunskog pršuta koje počinje uzgojem svinja. Dio imanja Roca pretvoren je u etno muzej – kuću u kojoj su sačuvani svi tradicionalni elementi života u Dalmaciji. Velik dio imanja sastoji se od vinograda u kojem se uzgajaju autohtone dalmatinske sorte. Organizirana je i posjeta prvom voćnjak s fotoselektivnom protugradnom mrežom u Republici Hrvatskoj. Inovativna tehnologija fotoselektivne mreže primjenjuje se u Italiji, Izraelu, Australiji, Južnoj Africi i drugim zemljama u kojima se razvoj uzgoja voća temelji na inovacijama. Zatim su obišli zadrugu  „Masline i vino”.

Djelatnost ove ekološke zadruge je proizvodnja vrhunskih organskih proizvoda kroz uzgoj maslina (ekstra djevičansko maslinovo ulje i stolne masline u različitim načinima pripreme), vitikulturu (vrhunska i kvalitetna vina), te uzgoj smokava i izradu proizvoda od njih.

Više na Facebook stranici Hrvatske poljoprivredne komore.

Izvor: HPK