razvojni_logo_cb_s

Program koji pomaže malim OPG-ovima

U velikom broju natječaja koji se svakodnevno raspisuju u Republici Hrvatskoj najmanje medijske pozornosti se posvećuje Programu za financiranje projektata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima nastanjenim pripadnicima nacionalnih manjina. Pošto se ovaj program dijeli na nekoliko natječaja, mi se u ovom tekstu baziramo na natječaju za poljoprivredu koji pomaže najmanjim OPG-ovima na najnerazvijenijim područjima.

Program je namjenjen malim OPG-ovima sa ekonomskom veličinom gospodarstva od najviše 5.000 eura, a koji posluju na područjima na kojima su nastenjene nacionalne manjine u Hrvatskoj. Po nekom pravilu najčešće su to i najmanje razvijene jedinice lokalne samouprave pošto one razvijenije po indeksu razvijenosti automatizmom ispadaju iz prihvatljivih općina bez obzira na broj pripadnika nacionalne manjine na tom području. Jedna od takvih općina je i općina Plitvička jezera.

Kroz ovaj program bespovratno se dobija 60.000 kuna čija se isplata vrši jednokratno, a korisnih je u roku od 8 mjeseci od dana potpisa ugovora dužan opravdati sredstva i dokazati namjenskom trošenje sredstava kako je to naveo i u poslovnom planu.

Da bi čovjek ostvario ovu potporu ne mora biti pripadnih nacionalne manjine, već može biti pripadnih i većinskog naroda,ali mora živjeti na području prihvatljive općine ili grada i imati opg prihvatljive ekonomske veličine. Samo na poslijednjem natječaju gotovo 600 opg-ova je dobilo sredstva kroz ovaj program.