razvojni_logo_cb_s

Problemi sa otkupom mljeka su sve veći! U prnjavoru su proizvođači uzeli stvar u svoje ruke

Problemi sa otkupom mljekara u široj regiji sve su veći i cijela priča traje već godinama. U isto vrijeme pad proizvođača koji se bave sa ovom djelatnosti sve je izraženiji i samo u Hrvatskoj u zadnjih desetak godina taj broj je pao sa 64.000 na nešto manje od 3000 OPG-ova koji su ostali u ovoj djelatnosti. U isto vrijeme cijene mliječnih proizvoda u trgovinama iz dana u dan rastu. U našoj medijskoj javnosti poznati su slučajevi i sa problemima otkupa iz općine Brinje i Ličko-senjske županije. I općina Brinje i Ličko-senjska županija su uz pomoć Ministarstva krenuli sa subvencijama troškova prijevoza za otkup mlijeka,ali trendovi se ne popravljaju.

Isti problemi muče mljekare u susjednoj Bosni i Hercegovini,ali pozitivne vijesti stižu iz Republike Srpske gdje su tamošnji mljekari odlučili uzeti stvar u svoje ruke.

Oni su odlučili sagraditi svoju mljekaru u Prnjavoru, a vlasnici mljekare biti će upravo najveći proizvođači. U mljekari će se praviti visokokvalitetni proizvodi poput sireva kojih nema na tržištu i za kojim postoji potražnja. Projektom se upravlja iz Banja Luke gdje je 16 proizvođača osnovalo poduzeće „Naša mljekara“. Prikupili su preko 133.000 maraka osnivačkog kapitala, a suvlasništvo je podjeljeno prema postotcima te iznosima osnivačkog uloga svakog pojedinačno.

Općina Prnjavor dala je zeleno svijetlo za ovu ideju i obećala zemljište u gospodaskoj zoni. Trenutno je u fazi prikupljanje ponuda za projektiranje, a očekuju da sa izgradnjom krenu na proljeće iduće godine. Razmatraju i mogućnosti financiranja troškova iz bespovratnih sredstava,a obratili su se i državnim institusicijama za pomoć. Ističu da će krenuti sa preradom pet do deset tisuća litara na dnevnom nivou a kasnije će tu proizvodnju značajno povećavati. Početna investicija iznosi oko 700.000 eura.

Pošto gotovo identični problemi muče poljoprivredne proizvođače u Hrvatskoj, možda je ovo jedini način da se udruže, uzmu star u svoje ruke i na taj način sačuvaju svoje proizvodne kapacitete.