razvojni_logo_cb_s

Maškovića Han je najzapadnija europska građevna islamske arhitekture

Maškovića Han, monumentalna građevina iz 17. st. smještena u Sjevernoj Dalmaciji pokraj Vranskog jezera nudi autohtoni srednjovjekovni doživljaj s orijentalnim predznakom. Obnovljen i prenamijenjen u heritage hotel, Maškovića Han pruža jedinstveno iskustvo povijesne tradicije obnovljene u ruhu modernog luksuza.

Uronite u srednjovjekovnu bajku i istražite mjesto susreta Orijenta i Mediterana kroz raznovrsnu kulturnu ponudu bogate povijesne baštine ovog kraja.

Heritage hotel svjedok je prošlog vremena čija je svrha udahnuti novi život u građevine od izrazite kulturne i povijesne vrijednosti. Maškovića Han je kulturno-povijesna građevina koja svjedoči o burnoj prošlosti ovih krajeva poznatih kao mjesto susreta i sukoba Istoka i Zapada. Maškovića Han je poznat i kao europska najzapadnija građevina islamske arhitekture, a na svakom koraku odiše duhom orijentalne mističnosti.

Gradnja ovog zdanja koje se prostire na površini većoj od 3000 m2 započela je 1644. godine u vrijeme Kandijskog rata kada je ovim područjem vladalo Osmansko carstvo. Jusuf Mašković, visoki dostojanstvenik na turskom dvoru i admiral turske flote, započeo je gradnju s idejom stvaranja građevine koje će služiti kao svratište ali i kao njegova osobna ljetna rezidencija. Njegova izvorna ideja naime, nikada nije provedena do kraja, s obzirom da ga je 1646. godine smaknuo sam sultan.

Danas Maškovića Han, spomenik kulture nulte kategorije, ponovno dobiva svoju izvornu namjenu te kao heritage hotel nudi iskustvo uranjanja u povijesno i kulturno bogatstvo koje sa sobom nosi orijentalnu priču.

Pravokutnog tlocrta, Maškovića Han osmišljen je kao srednjovjekovna osmanska utvrda, pa se na ulazu ističu karakteristični islamski oštri lukovi te fino klesani kameni blokovi unutar same građevine. U središtu se nalazi prostrani paviljon, šedrvan pod kojim je nekad stajala česma s vodom. Paviljon je okružen bočnim zgradama i hamamom, odnosno tradicionalnim turskim kupatilom, džamijom i konačištem.

Preuređen u skladu s tradicijskom namjenom i stilom gradnje, Heritage hotel Maškovića Han Vas poziva da budete dio srednjovjekovne priče i da istražite jedinstveno kulturno nasljeđe koje nudi. Svaka prostorija u hotelu predstavlja autentičan odraz islamske arhitekture vješto rekonstruirane i uklopljene u suvremeni šarm i standarde vrhunske ponude ovog heritage hotela.

Heritage hotel Maškovića Han raspolaže s moderno uređenih 14 dvokrevetnih soba i 2 deluxe apartmana s kompletno opremljenim ensuite kupaonicama. Deset soba je opremljeno bračnim krevetima, a četiri raspolažu s razdvojenim twin krevetima. Sve sobe se nalaze u prizemlju te su uređene u skladu s izvornom gradnjom i originalnim kamenim zidovima. Posebno udobnu i romantičnu atmosferu pružaju dizajnerski drveni namještaj i popločani podovi.