razvojni_logo_cb_s

Nepoznata turistička atrakcija: život divljih konja u Livnu

Više od 400 divljih konja, godinama živi ispod planine Cincar, nadaleko od Livna, na jugozapadu Bosne i Hercegovine.

U ambijentu nepreglednih pašnjaka i šuma, ove prelijepe životinje stvaraju jedinstven fenomen u ovome dijelu Evrope, uspijevajući, svo to vrijeme da se prilagode oštrom vremenu te da odole konjokradicama i grabežljivcima.

Njihove pretke, 50-tih godina prošlog stoljeća, vlasnici su, skoro 50 godina koristili za poljoprivrednu proizvodnju, a onda su ih pustili da žive slobodno u prirodi.

Otada do danas, divlji livanjski konji se uglavnom okupljaju na području visoravni Krug, ispod planine Cincar. Ali, često i prelaze preko Borove Glave, graničnog područja između Livna i Kupresa.

Tokom ljeta, oni koji putuju preko planine Cincar, mogu ih vidjeti kako u potrazi za pitkom vodom prelaze preko magistralne ceste, uz koju se nalaze dva izgrađena pojilišta, jer ovo područje nema rijeka niti drugih izvora. Zbog toga što je, naročito ljeti, u ovom kraju teško doći do vode, pojilišta su izgradili članovi Planinarsko-ekološkog društva ,,Borova Glava’’ iz Livna..

Otkako je divlje konje općina Livno zaštitila, nije zabilježen niti jedan slučaj ubojstva iz vatrenog oružja i lova, što se prije masovno dešavalo, radi prodaje konjskog mesa. U posljednjih par godina zabilježeno je samo par slučajeva u kojima su vukovi napadali krda.

Broj konja je porastao sa 286 u 2013. godini na čak 418 u 2019. godini, od čega 65 ždrebadi rođene u 2019. Livanjski konji su postali atrakcija i veliki broj ljudi ih dolazi vidjeti i fotografisati.

Konji trenutno imaju 145 kilometara četvornih za ispašu i život, što je prostor dovoljan za održivi razvoj krda. Izgradnja novog pojilišta koja je planirana u podnožju planine Cincar bi takođe trebala pomoći da se konjima pruže bolji uslovi za život.

Divlji livanjski konji najveća su turistička atrakcija u ovom dijelu BiH. Veliki broj turista sa zanimanjem dolazi da vidi jedno od rijetkih divljih krda konja u Evropi koje potpuno slobodno živi. Oni se nikada ne kreću kao jedno veliko krdo, već ima 7 osnovnih manjih krda, a pojavi se i poneki pojedinac koji se zbog neslaganja sa ostalima udalji i živi sam.