razvojni_logo_cb_s

U Srbiji možete dobiti sredstva za kupnju seoskih kuća! Donosimo vam uvjete!

Ministarstvo za brigu o selu Republike Srbije već nekoliko godina raspisuje natječaj za kupnju seoskih kuća sa okućnicom na teritoriji Srbije. Razvojni portal vam donosi detaljan pregled uvjeta koje morate ispuniti za ovaj program hvala vrijedan.

Pravo da se natječu za ovaj iznos bespovratnih sredstava imaju državljani Srbije, sa prebivalištem na teritoriji Srbije, mlađi od 45 godina i bez nekretnine u vlasništvu.

Maksimalni iznos bespovratnih sredstava predviđen za kupovinu seoske kuće sa okućnicom koji će država daje iznosi 1,2 miliona dinara.

Pravo učešća na javnom natječaju imaju podnositelji prijave koji ispunjavaju sve naredne uvjete: da su zajedno sa jedinicom lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi seoska kuća sa okućnicom, podnjeli elektronički popunjen obrazac prijave sa dokumentacijom propisanom programom ,da su državljani Srbije, da imaju prebivalište na teritoriji Srbije, da imaju manje od 45 godina života, da su podnositelji prijave u bračnoj zajednici ili trajnijoj izvanbračnoj zajednici u trenutku podnošenja prijave ili je podnositelj prijave samohrani roditelj ili mladi poljoprivrednik.

Također, neophodan uvjet je da nisu vlasnici ili suvlasnici nekretnina na teritoriji Srbije, izuzev poljoprivrednog zemljišta, i da nisu nekretninu prodali ili poklonili u prethodnih pet godina od dana objavljivanja javnog natječaja.

Sa prodavateljem kuće koju kupuju ne smiju biti u srodstvu, a ne smiju ni da budu u procesu odobravanja sredstava za kupovinu nepokretnosti bez obzira da li je riječ o bespovratnim sredstvima, kreditu, ili subvencijama.

U momentu podnošenja prijave, oni koji se natječu za bespovratna sredstva za kupovinu seoske kuće ne smiju da imaju bilo kakvih neizmirenih dospjelih obaveza po osnovu poreza i doprinosa.

Kuća mora da bude u selu u kojem postoji bar jedan od objekata javne službe ili usluga, zdravstvena ambulanta, pošta, škola, stanica prijevoza ili da neki od takvih objekata postoji u susjednim selima.

Pored toga, seoska kuća mora da bude upisana u katastar na ime prodavatelja, a kuća i okućnica ne smiju da budu predmet sudskog spora, niti da postoje nerješeni imovinsko-pravni odnosi.

Podnosioci prijave natječu se  zajedno sa jedinicom lokalne samouprave, na čijoj teritoriji se nalazi seoska kuća sa okućnicom, koju podnosioci prijave predlažu prilikom natjecanja.

Jedinica lokalne samouprave garantira točnost podataka i ispunjenost uvjeta koji se odnose na seosku kuću sa okućnicom.

Bespovratna sredstva su namjenjena za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Seoska kuća sa okućnicom, za čiju kupovinu podnositelji prijave se natječu, može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mjesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i općinskim sjedištima ili prigradskim naseljima.

Bespovratna sredstva nisu namjenjena za opremanje seoske kuće i okućnice, porez na prijenos apsolutnih prava prilikom kupoprodaje seoske kuće sa okućnicom, porez na imovinu, troškove prikupljanja dokumentacije za prijavljivanje na javni natječaj, kao i za građevinske radove za adaptaciju seoske kuće.