razvojni_logo_cb_s

VELIKI PROBLEM DANAŠNJICE: NEDOSTATAK SNA, MOŽE UZROKOVATI NIZ BOLESTI

U današnje vrijeme kada je većina ljudi pod stresom i obavezama, nije lako opustiti se i utonuti u san. Prepuručeno je da svaka osoba treba spavati od 7 – 8 sati, sve manje može da poremeti normalno funkcionisanje čovjeka. Evo šta se može dogoditi tijelu ako nema dovoljno sna.

SLABA KONCENTRACIJA I KORDINACIJA

Ova stavka je jako važna za normalno funkcionisanje u svakodnevnom životu. Posebno je važno za sve koji upravljaju vozilima jer nedostatak sna često se navodi kao uzrok prometnih nesreća, ali važno je i za ljude koji rade s teškim strojevima.

POVEĆAN RIZIK ZA PRETILOST

Loš san negativno utječe na hormone koji rekulišu apetit. Ne spavate li dovoljno, može doći do pada razine leptina, a povećava razinu grelina. Što za posljedicu ima prejedanje i pretilost. Mnogi znaju koliko treba truda uložiti za skidanje viška kilograma.

POVEĆAN RIZIK ZA DIJABETES

Jedna noć bez dovoljno sna može značajno pogoršati inzulinsku rezistenciju kod dijabetičara i negativno se odraziti na kontrolu šećera u krvi. Nedovoljno sna može smanjiti toleranciju tijela na glukozu i dovesti do inzulinske rezistencije i dijabetesa.

POJAČANJE OSJEĆAJA STRESA

Tijelu je sa potreban kako bi se nadoknadili hormoni stresa i normalizirala njihova razina. Kada neprestano sebi uskraćujemo san, pod mentalnim smo stresom i stalno se osjećamo kao da smo na „na rubu“.

Ako su vas ova upozorenja potakla na pridavanje veće pažnje osiguravanju kvalitete svog sna, slijedi nekoliko korisnih savjeta: treba osigurati dobru „higijenu spavanja“, što znači da soba u kojoj spavate mora biti zamračena i temperatura ugodna. Iznimno je važno ukloniti elektroničke uređaje poput mobitela, tableta i laptopa.

Takođe prije odlaska na spavanje treba izbjegavati korištenje ovih uređaja, pošto razbuđuju mozak, a umaraju oči.

Fizička aktivnost tokom dana pospješuju kvalitetan san.