razvojni_logo_cb_s

Nova atrakcija na Nijagarinim vodopadima: Tunel koji je odvodio vodu iz Teslinih generatora

Duboko ispod stijena preko kojih prelazi Nijagara kriju se brojne tajanstvene odaje i prolazi, od kojih je svakako najimpresivniji dugačak tunel koji je napravljen prije više od jednog vijeka.

Nijagarini vodopadi su prepoznatljiva turistička destinacija i magnet za milione turista, a sada je za posjetioce otvoren i džinovski tunel koji je služio kao odvod za vodu iz moćne Nijagare nakon što bi prošla kroz turbine i pokrenula Tesline generatore u hidroelektrani.

Tunel se može istražiti tek odskora u okviru turističkog obilaska hidrocentrale.

Kako stoji na zvaničnom sajtu ove popularne destinacije posjetitelji se pozivaju da se spuste na 180 metara ispod povijesne elektrane ovog parka kako bi otkrili tunel dug 2.200 metara. Ova potpuno nova atrakcija otkriva nikada ranije viđen podzemni svijet i otkriva još fascinantnih detalja o nevjerovatnoj Nijagarinoj priči o moći. Spustite se u tunel u staklenom liftu i pripremite se da budete svjedoci panoramskom pogledu na vodopade koji oduzima dah.

Hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima, Teslin trenutak trijumfa.

Oblast oko vodopada, kako je za CNN objasnila turistički vodič Elena Zorić, bila je veoma primamljiva biznismenima na prelazu između 19. i 20. vijeka da iskoriste snagu vode.

Hidrocentrala je radila od 1905. do 2006. godine i skretala je vodu iz moćne rijeke Nijagare da pokreće džinovske generatore koji su pomogli da ovaj dio Sjeverne Amerike uđe u moderno doba, a da obližnji Bafalo bude prozvan Gradom svijetlosti. Posjetiteljima mogu da istraže inženjerski dragulj koji je iskopan 1901. godine.