razvojni_logo_cb_s

Valentinovo – dan ljubavi i zajedništva

Valentinovo, dan ljubavi, dobilo je ime prema sv. Valentinu, zaštitniku zaljubljenih i jedan je u nizu najromantičnijih blagdana koji se tradicijski svake godine obilježava 14. veljače. kao mjesec ljubavi, usmjeren na bezgraničnu ljubav prema voljenim osobama, obilježen poklonima, cvijećem, poljupcima i  nježnim dodirima. No, ljubav bismo trebali slaviti svaki dan!

Prema legendi, Sv. Valentin djelovao je u doba staroga Rima, u vrijeme vladavine cara Klaudia I. Najviše od svega, poticao je slogu, zajedništvo i ljubav među zaljubljenim parovima. Nikako se nije slagao s carevim odredbama zabrane sklapanja brakova. Smatrao ih je nepravednima te se odlučio oglušiti na njegove naredbe koje su bile jednake za sve i sklapao brakove između ljubavnih parova koju su to zaista željeli. Inače, car Klaudie vjerovao je kako se vojnici neće htjeti boriti u ratovima ukoliko će imati obitelj, jer bi im ona tada bila na prvom mjestu, stoga je mladićima odlučio zabraniti brak. Budući da je sklapanje brakova bilo zabranjeno, sklapali su se u velikoj tajnosti. Radi te odluke, Valentin je navodno uhvačen 14. veljače, okrivljen i odveden u tamnicu, gdje je zbog nepoštivanja zakona pogubljen, a nakon smrti, narod ga je proglasio velikim svecem i zaštitnikom zaljubljenih.

Budući da je u to vrijeme bio progon kršćana, postoje teorije koje tvrde da je Valentin pogubljen jer je pomagao kršćanima u bijegu iz rimskih zatvora gdje su bili mučeni. Legendi je mnogo, a još jedna u nizu tvrdi kako je i sam Valentin bio zatočenik i kako je upravo on poslao prvo ljubavno pismo kćeri svog tamničara u koju je bio  zaljubljen i tako je zapravo prema legendi nastala tradicija slanja ljubavnih pisama.

Čak je i Engleski Kralj Henrih VIII Valentinovo proglasio službenim blagdanom.

Na ovaj poseban dan, mnogi zaljubljeni parovi na romantičan i drugačiji način iskazuju ljubav i pažnju svojim voljenima. No, Valentinovo se danas ne ograničava samo na zaljubljene parove, već povezuje različite vrste ljubavi. To je zapravo dan kada se u svijetu nakon Božića pošalje najveći broj čestitaka i cvijeća uz Majčin dan.

Najčešće se daruju crvene ruže, bombonjere i čokoladna srca, budući da je srce simbol ljubavi, smatra se izvorom sreće i emocija koje osjećamo prema voljenima, a mnoge drevne kulture vjerovale su kako ljudska duša živi upravo u srcu. Još jedan od najpoznatijih simbola Valentinova jest i maleni debeljuškasti anđeo Kupid sa svojim lukom i strijelom te upravo on prema legendi svojim strijelama spaja nesuđene ljubavi. Kupid je naposlijetku postao dio moderne kulture kada je riječ o romantici.

Zahvaljujući engleskom pjesniku Geoffrey Chaucer počele su se pojavljivati i prve ljubavne čestitke, budući da je upravo on obilježio Valentinovo kao romantičan blagdan sa svojom pjesmom “Parliament of Foules” daleke 1375. godine gdje je spomenuo Valentinovo. Još jedna od zanimljivosti jest ta da prva sačuvana čestitka Valentinova datira iz 1415. godine, kada ju je Charles, vojvoda od Orleansa poslao svojoj ženi u trenutcima zatočeništva u Londonskom tornju.

Što se tiče tradicije Valentinova u svijetu, čak sedam zemalja potpuno ga je otpisalo. Primjerice, Valentinovo se ne obilježava u Maleziji, Indiji, Pakistanu, Saudiskojj Arabiji, Indoneziji, a što se tiće Rusije, oni ga obilježavaju na Dan žena.

Posebnost Valentinova je ta da pojedine zemlje posjeduju svoje, drugačije i zanimljive običaje.

Tako primjerice u Italiji, točnije u gradu Veroni, na Vlentinovo pristigne velik broj ljubavnih pisama voljenima, a oni koji žele pronaći svoju srodnu dušu, šalju pisma Juliji, budući da je ona simbol tragične ljubavi te se tada čitaju sva pisma, odabiru najljepša i nagrađuju.

Francuska je poznata po tome što Valentinovo obilježavaju i slave nadjulje od svih, gotovo tri dana. Posebnost je u tome što mnogi zaljubljeni francuski parovi tada odlaze u provinciju Indre, gdje posječuju maleno selo Saint – Valentin i obnavljaju bračne zavjete.

Jedna od posebnosti krasi i Singapur, naime, Valentinovo se kod njih obilježava 15. dan Nove godine. Kroz vrijeme ljudi iz Singapura razvili su jedinstvenu tradiciju s narančama. Stoga, u Singapuru na dan Valentinova, slobodne žene na koru naranče zapisuju svoje brojeve i bacaju ih u rijeke, jezera kako bi ih kasnije slobodni muškarci izvadili i konzumirali.

U Japanu Valentinovo obilježavaju čokoladom. Na ovaj poseban dan, žene u Japanu daruju crnu čokoladu svojim partnerima, kolegama, a djevojke koje su slobodne, čololadu daruju svojoj simpatiji. U Japanu postoji i “White Day” koji pada na 14. ožujka i tada svi muškarci ženama poklanjaju bijelu čokoladu.

Najveću posebnost posjeduju Južna Koreja koja osim Valentinova obilježava i dan samaca koji se naziva Crni dan. Obilježava se 14. travnja i namijenjen je svima koji nisu darivani za Valentinovo. Isto tako, obilježavaju i Bijeli dan, dan kada se svi okupljaju u restoranima i slave samački život, dok drugi tuguju zbog njega.

No ipak, glavna svrha ovog blagdana jest širenje ljubavi i romantike na različite načine. Iako se Valentinovo kroz godine dosta komercijaliziralo, poanta je ostala ista, a to je širenje međusobne ljubavi i zajedništva.

Ovaj poseban dan možemo uljepšati voljenima kroz malene znakove pažnje, jer najljepši pokloni nisu najskuplji, već besplatni! Stinice koje učinite za svoje najmilije zauzimaju posebno mjesto u srcu i pamte se cijeli život.