razvojni_logo_cb_s

Prednosti i mane virtualnog svijeta.             

    Internet je postao odlična platforma za zadovoljenje osnovnih ljudskih potreba i postao je odvojena dimenzija mreže poznanstava, prevara, razočarenja, ali i obavljanja poslova, booking putovanja, informacija, korisnih enciklopedija i izvora znanja, plaćanja računa… Ali, svjedoci smo da sve više koristimo telefone a pogotovo mladi gdje god da se nalaze, na ulici , kafiću, školi… Kafići su nekad bili mjesta gdje se išlo upoznavati nove ljude, stjecali su se novi prijatelji, prve ljubavi a danas za to služe društvene mreže što predstavlja i jednu vrstu opasnosti.                                             

       Prekomjerno korištenje igrica može dovesti do stanja hipnotiziranosti u kojem korisnik ne može da odvoji realan svijet od virtuelnog s čime se posebno suočavaju djeca,koja mnogo vremena provode za računalom igrajući igrice. A većina današnjih igrica koje mladi preferiraju su nasilnog sadržaja pri čemu se kod djeteta usadjuju osobine kao što su: agresivnost, sklonost ka nasilju, potreba za dominacijom slično.                               

 Svakako, Internet daje i mnoge prednosti što se pokazalo za vrijeme pandemije jer više od 90 posto studenata i školske djece nije moglo nastaviti studij i školovanje, te je online učenje postalo nova norma koristeći platforme poput npr. Zoom aplikacije. U svakom slučaju Internet ima mnogo pozitivnih strana te se treba i  koristiti u takve svrhe.