razvojni_logo_cb_s

Povijest ženske torbice

Ženska torbica, nezaobilazan modni dodatak svake žene i odraz njezina stila, nije oduvijek imala tu namjenu. Naime, torbe postoje već tisućama godina, ali ženske torbice kakve poznajemo danas nisu oduvijek bile popularne. Tijekom većeg djela povijesti pripadnice ljepšeg spola nosile su i koristile torbe za praktične svrhe.

U antičkoj Grčkoj i Rimu, žene su nosile torbe koji su bile nalik malenim vrećicama, skromnog izgleda i služile su za nošene samo nužnih predmeta, a slično je bilo i u srednjem vijeku gdje su se torbice nosile ušivene u odjeću ili na pojasevima.

Tek u 17. stoljeću torbica postaje statusni modni simbol, budući da su tako odlučili članovi aristokracije u Europi.

U 20. Stoljeća ženske torbice postaju  jedan od najvažnijih ženskih modnih dodataka. Prve ženske torbice bile su malene i diskretne, a s vremenom su se razvili sofisticiraniji i složeniji modeli koji su postajali dio modnih trendova. Daleke 1910. godine Louis Vuitton prvi je osmislio kolekciju ručnih torbica koje su se od tada pa sve do danas zadržale kao modni dodatak i statusni simbol te su se od tada počeli razvijati različiti stilovi i modeli. Tijekom 1920-ih popularne su bile torbe koje su se nosile preko ramena, a 1950-ih sve popularnije postaju veće torbe i one s ručkama u koje je moglo stati više stvari. Kasnije su torbice postale simbol suvremene mode i pobune protiv konvencionalnih oblika.

ženska torbica kroz povijest
Ženska torbica kroz povijest

Danas su torbice važan modni dodatak pripadnica ljepšeg spola i dolaze u različitim oblicima, veličinama i stilovima. Od onih manjih elegantnijih za večernje izlaske do onih većih za svakodnevnu upotrebu. Ženske torbice razvijale su se i mijenjale kroz povijest, a danas su neizostavan dio modnog svijeta koji omogućuje da poneseno sve što nam je potrebno, ali i da se istaknemo i izrazimo vlastiti, osobni stil.

Usprkos stoljetnoj sprezi ženskog bića i torbice, danas torbice nisu isključivo nezaobilazan ženski modni detalj, već za njima posežu i mnogi muškarci.