razvojni_logo_cb_s

OFARBAJTE USKRŠNJA JAJA NA PRIRODAN NAČIN!

Farbanje i šaranje jaja je oduvijek bila zanimacija za čitavu obitelj, pogotovo one najmlađe članove. U današnje vrijeme se na tržištu plasiraju razne tehnike i načini iscrtavanja, kao i veliki broj vještačkih boja koje se koriste kako bi se dobila što bogatija i interesantnija trpeza.

Međutim, ukoliko niste ljubitelj hemijskog tretiranja i ukrašavanja Uskršnjih jaja, i ekološki ste savjesna osoba, postoji način kako da to uradite.

Naime, nekada davno, koristile su se različite biljke koje su davale prirodne boje, bez štetnih uticaja.

  • Opšte poznata činjenica jeste da su naše bake, nekada davno, kako bi dobile crvenu boju, kuhali jaja u lukovini (ljusci od crvenog luka).
  • Ukoliko biste, pak, željeli da dobijete žutu boju, potrebno je da stavite tri žlice kurkume u kipuću vodu i kuhate 30 minuta. Kada se ohladi, stavite jaja unutra i držite 30 do 40 minuta.
  • Zelena boja se dobija kuhanjem peršina, blitve ili zelenog čaja. Potopite jaja i držite nekih 30 minuta.
  • Plavu boju ćete dobiti kuhanjem pakovanja borovnica. Jaja ostaviti 30 minuta da se ofarbaju.
  • Ružičasta se dobija potapanjem jaja na 30 minuta u prethodno skuhanu ciklu.
  • Za braon boju, potopite jaja u kafu i držite do željene nijanse.
  • Za naračastu boju su zadužene mrkva i kurkuma. Postupak je isti kao i za dobijanje prethodnih boja. Skuhajte mrkvu i kurkumu i potopite jaja dok ne poprime narančastu boju.

Prije bojenja, možete da obmotate jaja elastičnim gumicama ili da stavite biljke koje ste prethodno sakupili kako biste dobili šare. Ukoliko želite da vam boja bude postojanija, dodajte žlicu sirćeta u posudu u kojoj farbate jaja.

Savjet plus: Jaja premažite uljem kako bi dobila sjaj kada završite sa procesom farbanja.