razvojni_logo_cb_s

Legenda o nastanku Plitvičkih jezera i Crnoj kraljici s Velebita

Prema legendi i pričama naroda, Plitvička jezera nekada davno krasilo je potpuno drugačije ime, nazivali su ih Vražjim vrtom. Tako su prema usmenoj predaji ovo misteriozno mjesto posjećivale jezerske vile i šumske zvijeri, a sama legenda govori kako je upravo Crna kraljica, dobra vila s Velebita stvorila Plitvička jezera.

Prema staroj legendi, plitvički kraj zahvatila je velika suša, a izvor Crne rijeke u potpunosti presušio. Radi prejake vrućine ugibale su životinje, zemlja je postajala kao prašina, a usjevi bivali uništeni. Narod je očajan čeznuo za kišom, ali nije bilo nade. No, nisu odustajali od molitve. Čuvši molitve i vapaje naroda, iz vilinskih dvora u vrletima Velebita, u dolinu se spustila Crna kraljica sa svojom pratnjom. Smilovala se narodu i obećala im vode u izobilju. Tada je zapuhao siloviti vjetar uz jaku grmljavinu te je počela jaka kiša koja je padala toliko dugo, sve dok se u koritu Crne rijeke nisu stvorila jezera, njih šesnaest međusobno povezanih slapovima. Ako je vjerovati pričama ovako je nastalo Prošćansko jezero, a ime je dobilo prema “prošnji” naroda za vodu.

Kako bi se zahvalili kraljici što je spasila plitvički kraj od suše, narod je odlučio sagradio dvorac na brdu iznad Kozjaka, u znak zahvalnosti.

Prema nastavku legende kraljica se povukla u podzemne dvore kod Galovaca i Okrugljaka. Narod je sretno živio sve do trenutka kada se voda podigla iz Galovačkog jezera i krenula prelijevati preko pećine takvom silinom da je nosila sve što se našlo pred njom. U velikom strahu od poplave, narod odluči pozvati svoju Kraljicu u pomoć. Tada se zrakom prelomi munja, vjetar i kiša utišaju, a na vodopadu Galovaca pojavi se čudesno svijetlo zajedno s kraljicom te umiljatim glasom prozbori “ Vi ste vrijedni i dobri ljudi. Čuvajte svoje hladovite gajeve, plodne doline i ova lijepa jezera s umilim i srebrnim potocima što teku naokolo. Mnogo će vojni proći ovih krajem i mnogo ćete krvi i suza proliti, ali ja ću doći opet i mojim dolaskom sinut će vam sunce ljepše budućnosti. Onda neće biti zapušteni tvoji hladovi i gajevi i lijepe doline; onda će k tvojim divnim Plitvičkim Jezerima u pohode dolaziti gospoda iz svega svijeta.”

Legenda o Crnoj kraljici i Plitvičkim jezerima samo je jedna u nizu zanimljivih priča i jedan razlog više za posjetiti ovaj divan kraj!