razvojni_logo_cb_s

Ayurveda, stara indijska tradicija koja je postala sve popularnija širom sveta

Danas pišemo o ayurvedi, staroj indijskoj tradiciji koja je postala sve popularnija širom sveta. Ayurveda se bavi cjelokupnim zdravljem i blagostanjem osobe, koristeći pristup koji uzima u obzir individualne potrebe i karakteristike.

Svaka osoba ima jedinstvenu kombinaciju tri doše (vata, pita i kafa), koje predstavljaju elemente vazduha, vatre i zemlje. Kada su ove doše u ravnoteži, telo i um su u harmoniji, dok njihovo neravnotežno stanje može dovesti do bolesti i problema sa zdravljem.

Ayurveda preporučuje određenu ishranu, vježbe, masaže, arome i druge terapije kako bi se održala ravnoteža doša u telu. Na primjer, ako imate visok nivo pite (vatre), preporučuje se da izbjegavate začinjenu hranu i koristite hladne i umirujuće arome poput lavande.

Ayurvedska praksa takođe naglašava važnost holističkog pristupa zdravlju, što znači da se uzima u obzir cjelokupna osoba, a ne samo njeni simptomi. Ovo znači da je važno raditi na mentalnom, emotivnom i duhovnom blagostanju, kao i na fizičkom zdravlju.

Ako tražite način da poboljšate svoje zdravlje i blagostanje na celovit način, ayurveda može biti dobar izbor. Ali, kao i kod bilo koje druge zdravstvene prakse, preporučuje se konsultacija sa stručnjakom kako bi se osiguralo da su prakse prilagođene vašim individualnim potrebama i stanju.