razvojni_logo_cb_s

U Karlovcu otvoren edukativni centar o Nikoli Tesli

Genijalni znanstvenik Nikola Tesla završio je srednješkolsko obrazovanje i maturirao je pred 150 godina u Karlovcu, na teritoriji tadašnje Austo-Ugarske Monarhije.

Pred taj jubilej u Karlovcu, u Hrvatskoj, je otvoren edukativni inovacijski centar o njemu.

Nalazi se odmah pored zgrade gimnazije u koju je išao i Nikola Tesla, čine ga tri etaže interaktivni, edukativni, informativni i vrlo zabavni Nikola Tesla Experience Centar.

Otvoren je u ponedjeljak 8. svibnja navečer šarenim multimedijalnim dešavanjem. Već prvog radnog dana u utorak imao je 150 posjetitelja, a u srijedu 10. svibnja posjetilo ga je šest grupa posjetitelja.

Jedna od inicijatorica ovog projekta je karlovačka županica i nekadašnja učenica karlovačke gimnazije Martina Furdek-Hajdin.

“Nikola Tesla tri godine je bio đak karlovačke ‘realke’, današnje gimnazije. Mi Karlovčani izuzetno smo ponosni na tu činjenicu, međutim do danas tu povijesnu činjenicu nismo adekvatno vrednovali”, istakla je županica.

“Htjeli smo nadići spomen-ploče, biste, nazive ulica ili trgova, neke skulpture. Željeli smo da Nikola Tesla u Karlovcu ima nešto više”, kazala je županica.

Za “Nikola Tesla Experience Centar” njegova ravnateljica Martina Marušuć Britvec, navodi da se radi o suvremenom zdanju kojim se odaje počast znanstveniku:

“Centar je otvoren svima – i malima i velikima, i onima koji o Tesli znaju mnogo, i onima koji bi o njemu željeli nešto naučiti”, kaže ravnateljica Centra .

Osim sadržaja koji govore o Teslinim izumima, njegovom životu i razdoblju u kojem je živio i školovao se u Karlovcu od 1871. do 1873. godine, ali i drugim mjestima po svijetu gdje je živio, postav Inovacijskog centra posebno naglašava njegov humanizam.

“Danas nam te vrednote nedostaju i pokušavamo naglasiti upravo taj sustav vrijednosti gdje raditi za dobrobit čovječanstva nije sramota, nego vrlina i kvaliteta. A upravo to je Nikola Tesla i radio, bez kalkulacija. On je radio za cijeli svijet i bio je građanin cijelog svijeta, a, kako on sam kaže, i svemira”, navodi županica Furdek-Hajdin.