razvojni_logo_cb_s

Ošljak je najmanji otok u Hrvatskoj, a svi stanovnici nose prezime Valčić

Ošljak, najmanji otok u Hrvatskoj, izdvojio se od više od 1200 otočića, a ujedno drži i neslavno prvo mjesto na popisu najmanje naseljenih otoka u Hrvatskoj. Nalazi se u zadarskom kanalu, a površinom zauzima tek 0,332 kilometra kvadratna. Također nazvan i Lazaret i Calugera, ovaj je otok dom desetak stanovnika, koji su svoje domove izgradili većinom na jednoj strani otoka. Povijesni dokumenti otkrivaju da je ovaj otok bio naseljen još od vremena antike, a njegovo drugo ime Lazaret dali su mu lokalni stanovnici jer je u prošlosti, u 17. stoljeću kada je na ovom području zavladala guba i kuga, na njemu izgrađena bolnica koja je služila za izolaciju i kao utočište oboljelima od ovih opakih bolesti.

Postoji jedna zanimljivost vezana uz stanovnike Ošljaka, a to je da većina njegovih stanovnika nosi isto prezime – Valčić. Riječ je o članovima mnogobrojne creske obitelji Valčić koji su svoje mjesto pod suncem i mjesto za odmor pronašli upravo ovdje. Najmanji otok u Hrvatskoj s najbujnijom vegetacijom Izuzetnost flore Ošljaka čini njegova park šuma u kojoj rastu gusti i bujni borovi, čempresi i hrastovi. Uz njih se pružaju i stabla masline te ostala mediteranska vegetacija.

Šume se nalaze tik uz obalu pa postoje mnoge prekrasne obale smještene uz čistu vodu koje imaju odličnu hladovinu. Ne postoji čarobnija kombinacija za duge i vruće ljetne dane na plaži. Park – šuma je zaštićena ne samo radi bujne vegetacije već i zbog toga jer je dom mnogim zaštićenim ptičjim vrstama, ali i nekolicini ugroženih. Ševa krunica, suri orao i morski vranac samo su neki od jedinstvenih životinjskih primjeraka koje su se našle na ovom otoku i njegovoj čarobnoj šumi. Na otoku se nalazi crkvica Sv. Marije koja datira još u 6. stoljeće, ruševine starog mlina izgrađenog u 16. stoljeću te ruševine obitelji Calogera koji su na ovome otoku imali svoj ljetnikovac.