razvojni_logo_cb_s

Uskoro u prodaji novi traktor iz Majevice

Univerzalni domaći traktor proizveden u Bačkoj Palanci, na kojem je radio tim mašinskih inženjera iz Srbije, biće pušten u prodaju u narednih nekoliko mjeseci.

Ovaj traktor namjenjen za mala i srednja gospodarstva, ima 90 konjskih snaga, i napravljen je od preko 800 komponenti proizvedenih u Srbiji.

“Pošto je posljednja proizvodnja traktora u Srbiji ugašena, ima jedno petnaestak godina, možda i više, obnoviti taj sistem i opet uvezati, zapravo znači imati hrabrost. Mi smo je skupili i zaista pokazali da možemo da uvežemo više od 40 domaćih poduzeća i kooperanata. Svi koji su uvezani u lanac proizvodnje su dodatno osposobljeni i ohrabreni da zaposle nove ljude i da uvoznu zavisnost po pitanju proizvodnje smanjimo, eto to je naš krajnji cilj”, ističe Radovan Komad, iz tvrtke “Majevica”, Bačka Palanka.

Jedini su tvornica u Europi, kaže, koja se u trenutku nepovoljne globalne situacije, odlučila da pokrene proizvodnju traktora.

Srpski poljoprivrednici imaju prednost i posebne uvjete kupnje.

“Da se kupovinom traktora obezbjedi i sa novom mehanizacijom, to će biti jedan paket sa pet do sedam priključnih mašina sa rokom otplate od 5 do 7 godina, i poljoprivrednici će moći da otplaćuju to da li putem kredita, da li preko robne razmjene, što smo mi radili žitarice ili preko gotovine, kako im odgovara”, objašnjava Dajana Darlić, iz kompanije “Majevica” Bačka Palanka.

Ova kompanija ima tradiciju dugu 117 godina, izvoze poljoprivrednu mehanizaciju u više od 40 zamalja svijeta, na Europski, Azijski i Afrički kontinent, a prodaju prvih deset traktora, najavljuju za kraj rujna.