razvojni_logo_cb_s

Poskupljuju javni bilježnici

MINISTARSTVO uprave i pravosuđa predložilo je izmjene pravilnika o javnobilježničkim tarifama čime će one poskupjeti u prosjeku 25 posto te sve uputilo u javno savjetovanje.

Navode kako se Pravilnik o privremenoj javnobilježničkoj tarifi mijenja kako bi se revidirao sustav nagrada za najčešće javnobilježničke radnje.

Poskupljenje objašnjavaju na slijedeći način: javni bilježnici moraju biti više angažirani prema strankama i rade sve složenije i dugotrajnije poslove.

“Zbog nesporne činjenice da su se nadležnosti javnih bilježnika značajnije proširile u odnosu na vrijeme donošenja Pravilnika o privremenoj javnobilježničkoj tarifi, uslijed čega se javni bilježnici i zaposlenici njihovih ureda moraju više angažirati  prema strankama te je poduzimanje javnobilježničkih radnji sve složenije i dugotrajnije, potrebno je pristupiti izmjenama vrednovanja pojedinih javnobilježničkih radnji. Pravilnik o privremenoj javnobilježničkoj tarifi mijenja se i zbog usklađenja s propisima koji su stupili na snagu od njegovih posljednjih izmjena”, piše u sažetku prijedloga.