razvojni_logo_cb_s

Jezero u obliku srca u pored Ogulina: Šmitovo jezero

Postoje mjesta koja su posebna po puno stvari i nalaze se u vašoj blizini,a o njima znate toliko malo. Jedno od njih je Šmitovo jezero, pravi mali šumsko vodeni fenomen, udaljen petnaest minuta vožnje od Ogulina. Ovdje ćete u udolini naći dva međusobno povezana jezera oko kojih su strme stijene, šuma puna paprati i prava vojska visibaba.

U prošlosti je jezero nosilo ime Zeleno jezero, zbog nestvarne boje koju ni jedna fotka ne može dočarati. Nakon što prođete ogulinsko jezero Sabljaci, skrećete desno u selo Ivanac. Cestica postaje uska, vijuga kroz selo i za minutu-dvije već ste kod jezera.

Ogulinski je kraj bogat legendama, pa tako jedna od njih govori da je u Šmitovom jezeru živio zmaj. Iznad jezera će vas upravo zmaj i dočekati, zanimljiva instalacija koja pripada Ruti bajke. Ova tematska ruta povezuje stvaralaštvo najpoznatije Ogulinke, Ivane Brlić-Mažuranić, s brojnim lokacijama u Ogulinu i okolici.

Opasni zmaj je davno živio u jezeru i jednom je prilikom ugrabio djevojku iz sela. Odvukao ju je u špilju ispod jezera. Njeni su roditelji i svi sumještani počeli plakati i zapomagati. Slučajno ili ne, u blizini je prolazio sveti Juraj s vojskom. Čuo je zapomaganje i plač mještana te odlučio s vojskom prespavati kraj jezera. Pred zoru je jezero obavila magla. Pojavio se zmaj rigajući vatru na sve strane. Sveti Juraj ga je napao kopljem i pobjedio, a djevojka je uspjela pobjeći. Kao dokaz tome na jednoj je stijeni ostao otisak kopita njegovog konja. Danas ga je prekrila voda.

Sveti Juraj je svetac koji se slavi širom svijeta, a u legendama se prikazuje kao vitez. Bio je rimski vojnik, ali kršćanin. Umro je mučeničkom smrću na početku 4. stoljeća, za vrijeme Dioklecijanovog progona kršćana.Šmitovo jezero se sastoji od dva povezana jezera. U dubini manjeg jezera je niz pukotina kroz koje izvire voda i puni oba jezera. Voda se zapravo kroz ova jezera kreće, jer na dnu 23 metra dubokog velikog jezera, kroz pukotinu opet ponire u mrak krškog podzemlja.