razvojni_logo_cb_s

Odisejev otok: Najzeleniji i najšumovitiji hrvatski otok čijoj ljepoti su se divili čak i bogovi

U zagrljaju Jadranskog mora, u neposrednoj blizini Pelješca i Dubrovnika, smjestio se Odisejev otok, Mljet. S pravom ga se može nazvati divljim otokom jer, unatoč snažnom turističkom razvoju južnog dijela Hrvatske, i dalje uspješno odolijeva masovnom turizmu.

Osim legende o Odiseju, za Mljet se vezuje još jedna priča, a riječ je o brodolomu kojeg je doživio sv. Pavao. Naime, biblijski zapisi o putovanju sv. Pavla apostola s Krete u Rim govore o snažnoj oluji koja je njegovu lađu nosila po moru dok se nije razbila o hridi otoka Melite, mjesta gdje je Pavao doživio brodolom, ali i spas. Sv. Pavao na tom je otoku ostao tri mjeseca, a posljednja istraživanja ukazuju da se to dogodilo upravo na Mljetu.

Zapadni dio otoka je zaštićen kao nacionalni park, istočni dio kao rezervat prirodnih rijetkosti.

Do otoka Mljeta možete doći na nekoliko načina, no ako idete osobnim automobilom preporučam trajektnu liniju Prapratno (poluotok Pelješac) – Sobra (Mljet). Ako dolazite bez auta, na Mljet možete doći katamaranskom linijom iz Dubrovnika, sa svakodnevnim polaskom na relaciji Dubrovnik – Šipan – Sobra (Mljet) – Polače (Mljet) – Korčula – Ubli (Lastovo).