razvojni_logo_cb_s

Čovjek kojem je granica nebo – Marko Zarač

U Drvaru je ove godine, u kolovozu, održano  treće po redu medjunarodno takmičenje u paraglajdingu. Takmičari su dolazili iz svih krajeva svijeta. Prvi letovi su počeli 2017. godine kada su paraglajderi iz susjednih općina  prepoznali potencijal za ovaj sport u Drvaru. Predsjednik paraglajding kluba Drvar, u Drvaru je Marko Zarač. Marko nam je ispričao kako je sve počelo i kako se rodila ljubav prema letenju.

Interesovanje prema letenju javilo se kada sam upoznao prijatelja koji se bavi letenjem. Nagovorio me je da odemo na jedno malo brdo gdje sam imao dva ,tri dana obuke. I tako je sve počelo…ljubav prema letenju traje već pet godina,kaže Marko. A profesionalno sam se počeo baviti i organizirati takmičenja nakon što mi je taj prijatelj poginuo. Razgovarali smo o tome da idemo na razna mjesta koja su pogodna za letenje, nije mi spominjao da bi letio baš taj dan, iznad Kolunica jedno brdo,kod Bosanskog Petrovca. Bio je jak vjetar, slabija oprema , ali i njegova neopreznost što je taj dan letio ,jer je bio veoma jak vjetar. Vjerovatno strast prema letenju bila je jača. I od tada organizujem takmičenja u paraglajdingu, dolaze nam iz svih krajeva svijeta i regiona. Nakon svega što se izdešavalo kupili smo novu opremu i poradili na sigurnosti. Nemamo stalan izvor prihoda, imamo minimalne članarine, kotizacije i dio od Vlade Srbije,kada se organizuju takmičenja, Opštine Drvar. Vazduhoplovni Savez Srbije takodjer je veoma zaslužan za paraglajding takmičenje u Drvaru, već treću godinu za redom. To je jedna posebna priča. Državno prvenstvo Srbije i BiH održavano je zadnje tri godine, a ove godine je bio predsvjetski Kup. Ovo su pripreme za svjetsko takmičenje, ispričao nam je Marko. 

Daljnji planovi kluba su da od ožujka do listopada skupe oko stotinjak ljudi iz svih krajeva svijeta da lete sa poletišta Kruškovac, Drvar. Cilj je da dovedu trista najboljih pilota te da Drvar bude centar takmičenja u paraglajdingu.