razvojni_logo_cb_s

Fužine postaju sve veća turistička atrakcija

Fužine su poznato turističko mjesto s vrlo dugom turističkom tradicijom koja seže u davnu 1874. godinu kada je povijest zabilježila prvi organizirani dolazak gostiju koji su posebnim vlakovima stizali na izlete iz Sušaka, Rijeke i okolnih primorskih naselja.

U Fužinama je rođen prvi predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, doktor Franjo Rački, (1828. – 1894.).

Naselje je smješteno na 730 metara nadmorske visine. Klima je kontinentalna varijanta mediteranske s posebno lijepim proljećem, ljetom i jeseni te snježnim, često i dugim zimama. Prosječna godišnja temperatura zraka je 7,6 stupnjeva Celzija. Ljeti temperature rijetko prijeđu 30°, a toplih noći gotovo i nema. Stoga je ljeti klima izuzetno ugodna, kao što su to i stabilni zimski dani s bogatstvom snijega. Fužine su poznate po čistom gorskom zraku o kojem neumorno brine bura koja je prevladavajući vjetar za anticiklone. S okolnih vrhova (Bitoraj 1385 metara, Viševica 1428 m, Tuhobić 1106 m, Preradović 885 m) pružaju se prekrasni vidici na živopisne šumovite predjele Gorskoga kotara i bližu okolicu: jezera, naselja Vrata, Lič i Fužine, krško Ličko polje, ali i na more, obalu i kvarnerske otoke.

Fužine obilježava bogatstvo voda. Danas su ondje tri akumulacijska jezera: Bajer, Lepenica i Potkoš koja su se odlično uklopila u goranski pejzaž. Bogata su ribom i pravi su mamac za ribiče. Bistre vode obiluju pastrvom, klenom, glavaticom, šaranom, štukom, amurom… Na jezerima se održavaju jedriličarske regate, ronilačka natjecanja, a moguće je surfanje, vožnja čamcima i kanuima. Duboke goranske šume su kao stvorene za lovce jer obiluju najviše visokom, ali i drugom divljači.

Posebno značajna turistička atrakcija je špilja Vrelo. Špilja je otkrivena pedesetih godina 20. stoljeća kod gradnje jezera Bajer. Kvalitetno je osvijetljena i uređena za posjete sa stručnim vodičem. Dugačka ukupno 300 metara i specifična po tome što je jedina turistički uređena spilja u Hrvatskoj kroz koju protječe podzemna voda.

Kao popularno turističko odredište, Fužine nude turistima brojne sportske i rekreacijske sadržaje. U okolici ćete naći devet obilježenih pješačkih i biciklističkih staza, obilježene su i planinarske staze, a najpopularnija je šetnica oko jezera Bajer s pratećom trim-stazom. Prekrasan park Gorica s trima teniskim terenima nudi mogućnost aktivnog bavljenja sportom i rekreacijom.U naselju Vratima je smješten sportsko – rekreacijski centar „Gmajna“.

U najstarijem naselju, nalazi se vrlo atraktivna i po mnogočemu posebna Etnografska zbirka gdje su prikupljeni zanimljivi etnografski predmeti i arhivska građa koji govore o povijesti ovoga kraja.

joj gastronomskoj ponudi. Odlični restorani nude bogat izbor autohtonih domaćih jela ili jela od gljiva, divljači i šumskih plodova pripremljenih po originalnim receptima. Poznate su i po ugodnim smještajnim kapacitetima u pansionima, hotelima, apartmanima i planinskim kućama za odmor, a ovdje ćete pronaći i wellness i fitness sadržaje.

U Fužinama ćete uvijek naći nešto za sebe. Ljetni su mjeseci rezervirani za aktivni boravak na otvorenom, dok su u zimskim mjesecima posebno zapaženi Novogodišnji koncert Puhačkog orkestra kao i originalan Ispraćaj stare godine na otvorenom, svakog 31. prosinca točno u podne.