razvojni_logo_cb_s

Prenosimo priopcenje koje nam je danas stiglo sa molbom za objavu

Roditelji, potaknite omladinu za razvoj naše zemlje

Prema mjesečnom statističkom biltenu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, područnom uredu Gospić u kolovozu 2023. godine u Ličko-senjskoj županiji zabilježena je visoka stopa nezaposlenih mladih u dobi od 20 do 29 godina

Mnoge su dobrobiti koje nam pruža zaposlenost. Spomenimo samo neke: zarada, povišenje razine aktivacije, raznolikost okoline i raznolikost socijalnih interakcija, vremenska struktura dana i ostvarenje osobnog identiteta kroz radnu ulogu. Gubitak navedenih dobrobiti ulaskom u nezaposlenost značajan je izvor stresa, a on se događa gubitkom posla ili nemogućnošću pronalaženja zaposlenja. Osim gubitaka, nezaposlenost uključuje i učenje novih uloga te prilagođavanje promijenjenim okolnostima. Sve ove promjene za pojedinca predstavljaju izvor stresa koji za sobom povlači i specifične promjene u doživljavanju i ponašanju. Anksioznost, depresija, nezadovoljstvo životom, napetost, sniženo samopoštovanje, osjećaj beznađa i druga emocionalna stanja, pokazali su se jače izraženima kod nezaposlenih u odnosu na zaposlene, što su psihološke posljedice nezaposlenosti.

U svrhu neutralizacije ovih psiholoških aspekata nezaposlenosti i unaprjeđenja vještina nezaposlenih mladih, a i onih željnih novih iskustava i znanja, otočačka Omladinska udruga Podum gotovo cijelo desetljeće provodi programe za i s mladima od čega je najznačajniji upravo Erasmus plus. Riječ je o europskom programu razmijene, učenja i umrežavanja u područjima neformalnog učenja i sporta koji je u protekla tri desetljeća potaknuo mobilnost preko 10 milijuna mladih uključujući i mnoge s područja Ličko-senjske županije.

Kroz ovaj tjedan, zaključno do subote, 7. listopada u 18 sati udruga poziva nezaposlene mlade iz naše županije i cijele Hrvatske na prijavu za sudjelovanjem na projektu “Grad, selo, različitosti: podrška regijama u transkulturnoj razmjeni” čiji je glavni fokus u prijenosu i razmjeni znanja i vještina projektnog menadžmenta prema mladima kako bi dobili osnovne vještine za razvoj projekata u vlastitim zajednicama. Uz navedeno, u opuštenoj atmosferi, sudionici će putovati kroz jednu od naših najljepših hrvatskih regija – Liku, zajedno kuhati, učiti i upoznati mlade iz Europe i Hrvatske, stvarajući za sebe i druge bolje životne preduvjete u našoj regiji, zemlji i Europi. Poziv je otvoren mladima u dobi od 18 do 29 godina, a uz individualne prijavitelje, dobrodošle su grupe iz istih ili različitih hrvatskih općina i gradova, pri čemu su svi troškovi putovanja, smještaja i prehrane 100% osigurani iz projekta.

Mladi su potencijalni generatori inovacija u području profinih i ne profitnih usluga, zelenih i novih tehnologija, pri čemu njihova zapošljivost igra veliku ulogu u neutraliziranju i eliminiranju negativnih tendencija povezanih s demografskih padom i općom društvenom letargijom. Interes naše organizacije, kao i do sada je osnažiti postojeće i stvoriti nove skupove vještina kod mladih kako bi bili mobilniji, inovativniji i konkurentniji na tržištu rada, ciljajući na zadržavanje mladih na području naše županije i zemlje u svrhu zaustavljanja odlijeva mozgova.

Ovim putem, apeliramo prema roditeljima da podrže i ohrabre svoju nezaposlenu djecu s područja naše županije odazivom na navedeni projekt, smatrajući da mladi Republike Hrvatske imaju budućnost na svojim ognjištima.