razvojni_logo_cb_s

Načelnica Drvara protiv spalionice guma u Bosanskom Grahovu

Otvaranje spalionice guma u Bosanskom Grahovu nanijelo bi ogromnu štetu i Drvaru, a stanovništvo strahuje da se ciglana ne pretvori u prizvođača smrti, kancerogenih i drugih oboljenja, izjavila je načelnik općine Drvar Dušica Runić.

Runićeva je upitala zašto se u ciglani ne proizvodi cigla, zbog čega je privatizirana, zašto se ne stvara dohodak i ne zapošljava lokalno stanovništvo već se nastoji otežati već težak život povratnika Grahovu, kao i Drvaru

“Nakon rata je ostala samo priroda i nastojat ćemo se izboriti da je sačuvamo onakvu kakva jeste, čista i nezagađena i na njoj ćemo graditi budućnost kroz turizam. Nećemo dozvoliti da budemo deponija otpada, kao što su neki već pokušali uvozom otpada u julu 2020. godine”, naglasila je Runićeva..

Specijalista sanitarne hemije Milka Vidović rekla je ranije da bi spalionica guma u Bosanskom Grahovu izazvala velike probleme jer proces pirolize auto-guma ima brojne negativne posljedice po zdravlje, utiče na reproduktivne organe, sadrži kancerogene materije.

Milorad Madžarić, direktor ciglane “Brik” u Bosanskom Grahovu, u kojoj namjeravaju pokrenuti postrojenje za tretiranje otpadnih guma, rekao je da će postrojenje biti pokrenuto kada dobiju određene dozvole.

Po svemu sudeći borba protiv ovog projekta nastavlja se dalje, a Dušica Runić je poznata kao žena koja se svim srcem bori za Drvar, a bezbroj aktivnosti to i dokazuje.