razvojni_logo_cb_s

Filip Švarm – Ličanin o kojem ni najbliži suradnici ne znaju porijeklo i korijene

 U srpskom novinarstvu ime Filipa Švarma pojavilo se početkom devedesetih godina kada je počeo raditi u jednim od rijetkih novina koje su pripadale tadašnjoj opoziciji.

Većina, čak i njegovih bliskih poznanika, nije znala da je Filip Švarm samo pseudonim, te da je pravo ime  Damir Kalember.

U beogradskom Vremenu odgovorni urednik je od 1998. i dobitnik je nagrade za istraživačko novinarstvo „Jug Grizelj“. Filmsku karijeru Švarm je počeo dokumentarnim serijalom „Jedinica“ o Crvenim beretkama na B92, koji je dosegao televizijsku popularnost „Insajdera“. Slijedio je „Pad Krajine“ na RTS-u. Mnogi su mu u mejnstrim zamjerili na sljedećem ostvarenju „o medijskoj pripremi“ atentata na Zorana Đinđića. Oprobao se i u igranoj formi, bio je suradnik na scenariju filma „Ustanička ulica“, u kome je Rade Šerbedžija nezaboravno odigrao tužioca za ratne zločine, a Bekim Fehmiu Krajišnika.

Filip Švarm je rođen u okolici Korenice kao Damir Kalember. Njegov otac Stevo-Stevica Kalember bio je istaknuti politički djelatnik u Lici u to vrijeme. Početkom devedesetih i promjenom političkih okolnosti seli se u Srbiju i mijenja ime u Filip Švarm. Dio njegove obitelji i danas živi u Korenici.