razvojni_logo_cb_s

Rada Krivokapić – Radonjić: Ekskluzivni intervju za Razvojni portal

Modna kreatorica i stilistica Rada Krivokapić Radonjić ljetos je osvojila prestižnu nagradu za najboljeg svjetskog modnog dizajnera za 2022/2023. Ovo natjecanje je organizirala nefrofitna udruga  Coroporate LiveWire u konkurenciji svih država svijeta.Nakon ovog velikog uspjeha na svjetskoj razini razgovaramo sa Radom o njenim počecima, karijeri,ali i planovima za budućnost.

1.      Možeš li nam ukratko opisati svoje početke? Kako je Rada ušla u svijetu mode?

Moji počeci i ulazak u svijetu mode su bili rad na državnoj televiziji na kulturi odijevanja voditelja i muzičara. Emitovana je moja kultna modna autorska emisija „Styling“. Radila sam sa manekenima za potrebe snimanja filmova i reklamnih spotova za inostrane televizijske kuće. Imala sam učešća na muzičkim festivalima u vidu osmišljavanja i realizacije stajlinga izvođača, kao i držala predavanja o modi. Bavila sam se kreiranjem jeans kolekcije za modne brendove, kao i održavala samostalne modne revije uz direktan tv prenos i imala učešća na internacionalnim manifestacijama i učestvovanja na prvom crnogorskom Fashion week-u.

2.      Znamo da surađuješ sa mnogim poznatim osobama? Možeš li nam navesti neka imena?

Styling sam radila mnogim poznatim ličnostima i sa svima sam imala odličnu saradnju u obostranoj koristi.  

3.      Šta za tebe znači prestižna nagrada koju si ljetos dobila?

Za mene ova nagrada predstavlja podstrek i olakšanje za završetak planiranih projekata za moje brendove koji su veoma zahtjevni. Ovaj osjećaj je zaista neopisiv, ali nažalost zbog smrti majke koja se desila nekoliko dana prije objave pobjednika za najboljeg svjetskog modnog dizajnera godine u konkurenciji svih država svijeta, nemoguće je uživati u ovom velikom uspjehu. Ova prestižna nagrada predstavlja izuzetnu čast i nešto najviše što se može u nekoj profesiji postići.

4.      Pored mode izdala si i knjigu, a radiš i školu manekenstva! Možeš li našim čitateljima reći nešto više o tome?

Namjera da spojim dvije profesije , modu i književnost u jednu djelatnost, inspirisala me želja da svoje znanje i iskustvo prenesem drugima, jer je, odjeća svakodnevna obaveza. Knjiga je namijenjena i muškarcima i ženama i svojevrsan je odgovor na brojna pitanja koja se postavljaju u svijetu mode i odjeće, modela, dizajnera i stilista. Tiraž knjige je ograničen, a čitaoci kroz sadržaj otkrivaju odjevne predmete koji su uvijek aktuelni i koje treba da imaju u svom plakaru osvježavajući ih modnim detaljima koji su u trendu. Mnogi tačno znaju što treba da kupe i na koji način da kombinuju odjeću, dok se većina nalazi na putu prema njima boreći se sa stilovima, modnim pokušajima i promašajima. Ići u korak s trendovima je skupo, ali su ono na što je potrebno obratiti pažnju. Pojam trend koji se mnogo upotrebljava kada se govori o modi, predstavlja kratkoročne pravce u razvoju mode i trenutno preovlađujući opšte prihvaćen stil odijevanja.

Škola za manekene i fotomodele će vam pomoći na putu izgradnje uspješne karijere. Polaznici škole za manekene i fotomodele kroz program rada prolaze sve što je potrebno za ostvarivanje modnog angažmana. Polaznici uče pravilno držanje, pravilan hod, gestikulaciju u svakoj situaciji, vladanje na sceni, poziranje u različitim tematskim i vremenskim uslovima koje predstavlja drugačiji doživljaj od studijskog prostora. Model je osoba koja je angažovana da prikaže i promoviše modnu garderobu ili modni proizvod. Uvijek imajte na umu da niste ni prvi ni poslednji koji žele da se bave modelingom. Ako želite da radite prestižne kampanje i revije kod svjetski priznatih dizajnera, morate se nadmetati sa ostalima koji isto to žele. Slava dođe kroz posao onog momenta kada stalno sarađujete sa najboljima.

Strpljenje je najvažnije u izgradnji modeling karijere. U ovom poslu nema kašnjenja. Svi uspješni modeli, sa tv-a, naslovnica, iz reklama i časopisa su intenzivno radili na sebi i svojoj karijeri, sticavši temeljno znanje koje su implementirali u praksi.

5.      Tko je Rada kada se kamere ugase i van scene?

Ista ona kao i na sceni. Kao i svi, u zivotu sam posvećena porodici i prijateljima.

6.      Poruka za čitatelje Razvojnog portala?

Nikada ne odustajte od svojih planova, ma koliko vam trebalo da ih ostvarite.