razvojni_logo_cb_s

Da li zaista Hipokratova čorba mijenja šaku pilula?

Kao zdravi obrok ova čorba se može konzumirati jednom dnevno. Ipak, u ljekovite svrhe u sklopu Gersonove terapije obavezno se preporučuju dvije porcije čorbe dnevno. Radi uštede vremena i truda, čorbu možete pripremiti u količinama za dva dana, odnosno za četiri porcije.

Hipokratova čorba je vrlo jednostavna, a izuzetno ljekovita supa od povrća. U svijetu je poznata kao ukusan obrok koji pomaže u prevenciji mnogih bolesti. Najveća vrijednost pripisuju se njenim sposobnostima osnaživanja imuniteta, detoksikacije i jačanja bubrega.

Smatra se da je ovu čorbu još pre 2.500 godina izumeo Hipokrat, starogrčki doktor i “otac medicine”, prema kojem je i dobila ime. Početkom prošlog stoljeća popularizirao je njemački ljekar, dr. Maks Gerson, uvršten je u poseban prehrambeni program koji je predstavljen javnosti 1932. godine pod nazivom Gersonova terapija.

Nakon toga, glas o Hipokratovoj supi kao snažnom savezniku zdravlja počeo se širiti po svetu. Tako se ona konzumira i kao uobičajeni obrok za prevenciju bolesti i očuvanje zdravlja cijelog organizma.

Gersonova terapija 

Gersonova terapija je metoda lečenja koja se temelji na posebnom režimu ishrane i redovnim čišćenjem organizma. Dvadesetih godina prošlog vijeka Dr Maks Gerson počeo je da razvija ovu terapiju s ciljem smanjenja i kontrole vlastitih teških migrenskih glavobolja. Sasvim slučajno je otkrio da odgovarajuće količine hranljivih materija u kombinaciji s pojačanom detoksikacijom djelotvorno utiču na organizam.

Hipokratova supa je jedan od ključnih faktora delotvornosti Gersonove terapije. Osim konzumiranja ove čorbe/supe, njegova metoda liječenja uključuje i ispijanje sokova od šargarepe, jabuke i narandže, te zelenih sokova napravljenih od kupusa i drugog povrća. Osim posebnog načina ishrane tokom terapije sprovodi se i svakodnevno čišćenje organizma klistirom od kafe.

Prema tvrdnjama tvorca ove terapije, Dr Maksa Gersona, ali i prema potvrdama brojnih zdravstvenih stručnjaka, ovakav režim ishrane u stanju je da osnaži imunitet, poništiti štetu nastalu na ćelijama te omogućiti telu da se u potpunosti izliječi.

Hipokratova čorba

Hipokratova čorba ima najsnažnije dobrobiti ako se tokom pripreme poštuju sljedeća pravila:

Čorbu je potrebno kuhati na laganoj vatri sa što manje vode. Posuda u kojoj se kuva mora biti poklopljena kako bi se sprečilo isparavanje korisnih sastojaka. Zabranjeno je korištenje aluminijskog posuđa, a za jelo se preporučuje upotreba srebrnog pribora. Mnogi začini mogu poništiti djelotvornost čorbe pa se za obogaćivanje ukusa preporučuju samo sledeći začini u manjim količinama: piment, lovor, korijander, kopar, kim, komorač, muškatni oraščić, origano, ruzmarin, šafran, žalfija, kiselica, čubar, estragon i majčina dušica. Vlasac, bijeli luk, crni luk i peršun dozvoljeni su u većim količinama.