razvojni_logo_cb_s

51 godina pjesme “Danas majko ženiš svoga sina”: Pjesmu je otpjevao Slavko Petrović iz Donjeg Miholjca

Te davne 1972. godine, kad je Buca Jovanović bio na vrhuncu suradnje sa Šabanom Šaulićem, u godini “Pijanca”, nastala je i “Danas majko ženiš svoga sina”. Ovo je priča o jednoj od najslušanijih i najlepših svadbarskih pesama svih vremena i o njenom pjevaču Slavku Petroviću.

– “Danas majko ženiš svoga sina” je pjesma koju je Buca komponirao onako rutinski, baš namjenski, sa ciljem da bude komercijalna i da donese novac. Sve je to odrađeno na brzinu, za nekih petnaestak minuta. Buca je na svoje kolo nasnimio tekst Aleksandra Leke Nikolića, i ponudio pjevaču koji mu je bio u blizini.

Tako se osmjehnula sreća Slavku Petroviću, rođenom Slavoncu, iz okoline Donjeg Miholjca. Odrastajući uz Kiću Slabinca i Veru Svobodu, Slavko je zavolio bećarce. Kad je napunio dvadeset godina, krenuo je za Beograd i zakucao kod Buce Jovanovića.

– Buca je prepoznao Slavkovu muzikalnost i širinu repertoara. Kad je čuo taj drhtavi i slabašni glasić, rekao je Slavku: “Slušaj, Šokac, ti ni vrapce ne bi mogao da uplašiš, tebi u studiju treba pojačanje. Pošto slušaš Radio Šabac, imam za tebe pjesmu koja se neće skidati sa radija” – pričao je pjesnik i kompozitor Mlađa Nikolić, autor desetina pjesama iz Slavkovog opusa.

Tako je Slavko 1972. godine snimio pjesmu i ploču svog života – singlicu PGP-a sa četiri Bucine  pjesme: “Danas majko ženiš svoga sina”, “Ne žuri srećo”, “Daleko smo u tuđini”, “Selime, bolan Selime”.

Potpuno nezainteresiran za estradnu karijeru, Slavko Petrović je i poslije ovakvog megahita nastavio da pjeva po beogradskim kafanama i svadbama u rodnoj Slavoniji. 

“Danas majko ženiš svoga sina” pobijedila je i svog kompozitora i svog pjevača.