razvojni_logo_cb_s

Bivša novinarka je napisala najljepše pjesme narodne muzike: Evergrini Mile Janković i “vruće haljine što mirišu na maline”

Mila Janković je do 80-ih bila jedna od najpoznatijih novinarki, a nakon toga postaje tekstopisac najvećih hitova narodne muzike.

– Napisala sam mnogo većih hitova, ali ovo je moja najomiljenija pesma. Ne polažem pravo na stručnu ekspertizu, ovo govorim prema vlastitim emocijama – ispričala je Mila Janković, pisac desetina narodnjačkih hitova.

– “Došli dani rastasmo se sami” ima sve odlike prave pjesme u izvornom duhu. Taj tekst je malo neobičan za moderno doba, Aleksandrić je na taj moj deseterac komponirao izuzetnu melodiju, a Bekuta je to otpjevala najljepše na svijetu.

– Pisanje stihova za narodnjake je moj usputni posao koji sam radila sa djelićem snage. Dvadesetak godina sam bila profesionalni novinar u listu “Borba”, a onda sam prihvatila onaj čuveni savjet da je novinarstvo najljepši posao ako ga na vreme napustiš.

Posebno plodnu saradnju ostvarila je sa kompozitorom Predragom Negovanovićem: “Žene vole oficire”, “Ne priznajem godine”, “Nek’ me ne zaborave devojke sa Morave”, “Vratiću se jednog dana”, “Hoću malo rodnog neba”, “Jovanović Rada”, “Dva sanjara, dva drugara”…

– Kad sam ’93. napisala pjesmu “Žene vole oficire”, profesor Dragutin Gostuški je primetio: “Ovo je primjer kako treba pisati tekstove za narodnu muziku.” Bez obzira što Rade Jorović ima i drugih pjesama koje ga preporučuju, to je ipak njegova lična karta, a to je i moja identifikacija kao tekstopisca.

Na Miline tekstove komponirali su i Dragan Aleksandrić, Vukas, Miša Mijatović, Time Petrov: “Niko video nije kako sam plakala” (Snježana Đurišić), “Ni aprili nisu što su bili” (Miroslav), “Volim te k’o boga” (Vera Matović), “Moje vruće haljine mirišu na maline”, “Kome mene ostavljaš” (Sneki), “Bio mi je dobar drug” (Maja Marijana), “Da li ste me poželeli” (Mitar), “Šta sam ti kriva živote” (Bilja Jevtić), “Optimista” (Angel)…

Mila Janković je pisac i desetina hitova za pevače “Južnog vetra”: “Reci sve želje”, “Sve je postalo pepeo i dim” (Sinan), “Pusti da verujem”, “Simpatija” (Dragana Mirković), “Pristajem na sve” (Šemsa), “Oženi me babo” (Kemal), “Poslednju sam bitku izgubio (Mile)…

https://www.youtube.com/watch?v=sD_hl_HS_h4&authuser=0