razvojni_logo_cb_s

Zujanje u ušima: Tinitus je čest, može biti bezazlen, ali i opasan

Tinitus ili zujanje u ušima predstavlja specifično zdravstveno stanje ili osjećaj kada se čuje zvuk u uhu, bez spoljašnjeg nadražaja.

Pacijenti čuju zvuke koje najčešće opisuju kao zujanje, pištanje, cvrkutanje, urlanje, zviždanje, zvonjenje, kliktanje, pulsiranje, piskanje ili neki drugi zvuk.

Tinitus pogađa između 15 i 20 odsto stanovništva. Najčešće ljude starije od 50 godina, mada i djeca i adolescenti mogu iskusiti ovo stanje. Istraživanja su pokazala da od tinitusa češće pate muškarci.

Kako nastaje tinitus?

Zujanje u ušima se rijetko javlja samostalno. Gotovo uvijek je posljedica nekog skrivenog zdravstvenog stanja, najčešće bezopasnog, ali može biti i znak ozbiljne bolesti. Tinitus nije bolest nego simptom pa je neophodno otkriti uzrok zujanja u ušima i liječiti osnovnu bolest.

Zujanje nastaje kada se desi neka prepreka u prijenosu zvuka od spoljnje sredine do centara za sluh u kori velikog mozga.

Kod osobe koja nema tinitus, srednje uho prikuplja zvučne talase i provodi ih kroz unutrašnje uho, gdje se talasi pretvaraju u električne impulse koji se šalju do mozga. U mozgu, ovi impulsi se pretvaraju u zvuk koji čujemo. Ukoliko se na tom putu nalazi neka prepreka ili oštećenje, to može izazvati između ostalog i tinitus.

Kada je slušni kanal u pitanju, uzrok zujanja u ušima može biti nakupljanje ušne masti (cerumena).

U srednjem uhu kao razlog tinitusa može biti upala, otoskleroza, oboljenje Eustahijeve tube, sekret u uhu.

U unutrašnjem uhu, gdje je i najveći broj uzroka zujanja u ušima, mogu biti oštećenja završnih dijelova slušnog živca (staračka nagluhost, akustična trauma, akutna nagluhost, Menierova bolest).

Na daljem putu do centra u mozgu, mogu se naći različiti uzroci zujanja u uhu: tumori slušnog živca, multipla skleroza, kao posljedica povrede glave, vaskularna oboljenja, hipertenzija.

Među uzrocima ovog stanja su i visok krvni pritisak, visok holesterol, kardiovaskularne bolesti, anemija, alergije, dijabetes, autoimune bolesti, ateroskleroza, hipotireoza i problemi sa cirkulacijom.

Zujanje u ušima se može javiti i kao posljedica slušanja glasne muzike ili rada sa glasnim mašinama, povrede vrata, vilice ili glave, infekcije uha ili nagomilanog voska u uhu, ali su to rijetki primjeri. Takođe, upotreba pojedinih lijekova kao nuspojavu može imati i javljanje tinitusa.

Liječenje

Ukoliko čujete zujanje u ušima neophodno je da se obratite specijalisti ORL koji će nakon pregleda sprovesti potrebna ispitivanja kao što su laboratorijske analize, timpanometrija, audiometrija, IMR glave, CT angiografija i po potrebi konsultovati kardiologa, fizijatra, neurologa, endokrinologa i psihijatra, a sve u cilju pronalaženja uzroka pojave tinitusa i otkrivanja potencijalnog skrivenog narušenog zdravstvenog stanja.

Terapija zujanja u ušima se može provoditi i lijekovima za podsticanje cirkulacije, pomoću hiperbarične komore. U slučajevima kada predstavlja psihičko opterećenje tada se terapija sprovodi antidepresivima. Tu je upotreba i tinitus maskera koji proizvode prijatne i sigurnije šumove, potom upotreba slušnih aparata koji pojačavaju šumove iz okoline kako bi se postigao efekt nadjačavanja tinitusa.

Tehnika potiskivanja ili tinitus retrening terapija koja se zasniva na činjenici da je slušni sistem postavljen tako da ne registruje sve zvukove iz okoline – selektuje ih (npr. zvuk frižidera, ili sata).

Preporuke

Osobe koje pate od tinitusa moraju da izbjegavaju potpunu tišinu. Potrebno je izbjegavati i buku zbog sprječavanja daljnjeg oštećenja sluha i pogoršanja šuma.

Promjene stila života, poput redovnog kretanja, zdrave i redovne ishrane, kvalitetnog sna, izbjegavanja stresa, umanjivanja konzumacije alkohola i cigareta, takođe mogu pomoći smanjivanju tegoba izazvanih tinitusom.

Zašto je važno ispitati i liječiti zujanje u ušima

Tinitus je sam po sebi bezopasno stanje. Ipak, u nekim slučajevima ono može biti signal ozbiljnijeg, skrivenog zdravstvenog problema, kao i uzrok stresa, anksioznosti ili depresije.

Kako je u 90% slučajeva povezano sa gubitkom sluha, važno je reagirati odmah, obratiti se lekaru, izvršiti sve potrebne analize kako bi se utvrdio uzrok zujanja i ušima i ozbiljno pristupiti terapiji.

Iako šanse za potpuno otklanjanje zujanja u ušima nisu velike, postoje mnoge terapije i opcije koje će pomoći u smanjenju zvukova i opštih tegoba izazvanih tinitusom.