razvojni_logo_cb_s

Đekna još nije umrla, a kad će ne znamo – priča o glumici iz Drvara je dokaz da život piše romane

Vesna Pećanac, glumica iz serije Đekna, veliki dio karijere je glumila u pozorištu Atelje 212 u Beogradu, filmovima i serijama. Porijeklom je iz Drvara, a rođena je 18.lipnja 1947, u Ljubljani. 1800 puta je izvela monodramu “O kakav divan dan” u Ateljeu 212. Bila je udata za režisera Živka Nikolića sa kojim ima dva sina. Govorila je da je upisala glumu zato što je tata uvijek zvao sine. “Šta će tebi sine štikle? Obuješ ih, padneš i slomiš nogu, pa ne možeš onda u lov. Upisala sam glumu da bih se nanosala lijepih haljina”. Međutim, ni na filmu ni u životu to se nije dogodilo, a sve lijepe haljine nosila je Tanja Bošković, a meni su date neke otkačene uloge,ali meni drage” , kaže Vesna.    Sa stavom i talentom ostvarila je mnoge uloge.Nakon smrti supruga živjela je teškim životom, imala je problema u obitelji i jedva preživljavaju sa mirovinom od 7000 dinara, te pala u depresiju. 

Hrani se u narodnoj kuhinji. Kolege i prijatelji su joj pomogli koliko su mogli kada je imala saobraćajni nesreću i kada je imala koronu. Ona ima svoju kuću,nije beskućnica, ali tu se priča završava oko pomoći. 

Muž joj je bio iz Crne Gore i na osnovu toga je zatražila crnogorsko državljanstvo. 24.02.2022 tadašnji predsjednik skupštine  Crne Gore, Bečić, rekao je da će sa zadovoljstvom odobriti državljanstvo za Vesnu Pećanac  u što kraćem roku i  javno na Tviteru je rekao da će se kao država i društvo odužiti gospođi Pećanac i njenoj obitelji za sve što su uradili za Crnu Goru.