razvojni_logo_cb_s

Kako podnijeti naglu promjenu vremena?

Nagle promjene vremena mogu biti glavni krivac za razne zdravstvene probleme. Nakon zimske hladnoće i minusa, kada se pojavi južina i više temperature mnogi završe prikovani za krevet. 

Skokovi temperature sa niskih na visoke i obrnuto utječu na krvni pritisak, srce i cirkulaciju što može dovesti do glavobolje, nesanice i umora. Uz njih često dolazi osjećaj nervoze i razdražljivosti. Možete sebi olakšati uz par savjeta. 

Pratite vremensku prognozu i pripremite tijelo za razlike u temperaturu. Provjerite da li se razlikuju radikalno jutarnja i dnevna temperatura kako biste se obukli adekvatno. Bilo koji oblik tjelesne aktivnosti u trajanju od najmanje pola sata učinit će organizam stabilnijim i otpornijim.                           

Izađite u prirodu i aktivirajte se. Svejedno da li ste se odlučili za brzo hodanje ili neki drugi oblik aktivnog treninga. Aktivnosti u prirodi pomoći će da se riješite stresa i bolje osjećate.                                                       

 Neka vaša prehrana bude raznolika i puna vitamina. Pravilna ishrana bogata voćem i povrćem dobar je preduvjet za ublažavanje negativnih posljedica vremena. Važno je i unošenje vode od 2 do 3 litre uz kretanje. Također, pijte biljne čajeve.