OBIČAJI, MENI I ZDRAVICA ZA PRAVOSLAVNI BOŽIĆ
Večera na Badnji dan
Uoči praznika, večera na Badnji dan mora biti posna, ali bogata i obilna. Trpeza treba da odiše mirnoćom i tišinom. Na sto se postavljaju božićna svijeća i činijica sa četiri rumene jabuke, žitom, kukuruzom, novcem, suvim šljivama i orasima.
Svaki element ima svoju simboliku:
- Badnjačka pogača – simboliše Isusa Hrista.
- Riba i hljeb – takođe predstavljaju Hrista, jer grčka riječ za ribu “IHTIS” sadrži inicijale Isusa Hrista.
- So – označava božansku silu.
- Vino – simbolizuje krv Spasiteljevu.
- Med – predstavlja sladost vječnog života.
Jedan dio svakog jela ostavlja se za pokojnike kao znak poštovanja.
Božićni jelovnik
Na Božić, nakon četrdesetodnevnog posta, započinje se s mrsnom hranom. Trpeza za Božić je bogata i puna raznovrsnih đakonija. Neizostavna je česnica – pogača u koju se stavlja novčić, a smatra se da će osoba koja pronađe novčić imati sreće tokom cijele godine.
Božićni ručak započinje kada domaćin ukućanima čestita praznik. Prvo se pali božićna svijeća, a potom se lomi božićni kolač i dijeli česnica.
Najčešće jelo je pečenica – svinjsko ili jagnjeće pečenje, koje se sprema s posebnim poštovanjem. Glava i plećka pečenice se čuvaju za Novu godinu.
Uz glavno jelo služe se:
- Sarma
- Supa
- Ruska salata
- Kolači i torte
- Domaća rakija ili vino
Djeca dobijaju posebne poslastice: šake od tijesta za dječake i pletenice za djevojčice.
Božićna česnica
Za česnicu je potrebno:
- Paketić kvasca
- 3 jajeta
- 1/2 l mlijeka
- So i šećer
- 1 kg brašna
- Novčić
Tijesto se oblikuje u lepinju i ukrašava pletenicama i valjcima od tijesta. Prije pečenja premaže se umućenim jajetom.
Božićna sarma
Sastojci:
- 1 kg junetine
- 300 g sušene pancete
- 100-150 g riže
- 3 crvena luka
- 5-6 čeňeva bijelog luka
- 2 kašičice paradajz pirea
- So, biber, vegeta
- 1-2 glavice kiselog kupusa
Meso i panceta se melju, miješaju s rižom i začinima, a listovi kupusa pune se tom smjesom. Sarma se kuha oko 2 sata, uz zapršku od luka, brašna i paprike.
Pečenje
Sastojci:
- 900 g svinjske lopatice
- 3 čeňa bijelog luka
- 20 g pancete
- Suve šljive
- Grančice ruzmarina
- 600 g krompira
- Svinjska mast
Meso se puni bijelim lukom, pancetom i suvim šljivama, zatim peče na 150°C, a potom se dodaju krompiri i peče na 180°C.
Božićna zdravica
Kolač lomili, Boga molili
kolač prelivali vinom,
naš dom se punio mirom,
životom, zdravljem i željenim dobrom!
Daj Bože!
Bože daj!
Zdravi da ste, moja čeljadi draga!
Tri nas u životu pratila blaga:
zdravlje, sreća i sloboda.
Da prate i svako čeljade našega naroda;
u domu bogatog domaćina,
na bojnom polju div-junaka,
u njivi mirnog vola i radinog seljaka,
na putu čilog pješaka,
u školi dobrog đaka,
pored vode strpljivog ribara,
u vodenici i mlinara i pomeljara,
u gori raspevanog slavuja i hitrog lovca!
Bože daj svakome u njegovom radu
i u selu i u gradu.
Bože daj!