Tortu odložiti u frižider na najmanje 4 sata, pa je premazati čokoladnim kremom i ukrasiti po želji. Ukoliko ste tortu filovali bez kalupa, možete je odmah premazati čokoladnim kremom pa odložiti u frižider na hlađenje
Sastojci:
· 450 gr brašna
· 45 gr gorkog kakao praha
· 420 gr kristal šećera
· 2 kašičice soda bikarbone
· 1/2 kašičice soli
· 500 ml vrele vode ili kave
· 175 gr otopljenog putera
· 2 kašike (30ml) bijelog sirćeta (octa)
· 1 kašičica arome vanilije
Bijeli fill:
· 250 gr bijele čokolade
· 250 gr krem sira
· 1/2 kašičice arome vanilije
Čokoladni krem:
· 340 gr crne čokolade (60% kakao mase)
· 325 ml slatke pavlake (33% m.m.)
· 2 žlice meda
· 1 kašičica arome vanilije
· oko 120 gr džema od kajsije
Okrugli kalup za pečenje prečnika
Priprema biskvita:
Rernu zagrijati na 180C.
Na dno kalupa, prečnika 23-24cm, staviti papir za pečenje, a stranice premazati puterom. U većoj posudi izmiješati sve suve sastojke: brašno, kakao prah, šećer, soda bikarbonu i so. U drugoj posudi izmiješati sve mokre sastojke: vrelu vodu, otopljen puter, vaniliju i sirće.Mokre sastojke polako ulivati u suve, miješajući žicom polako dok se sve ne sjedini i poveže u glatku smjesu. Smjesa će biti nešto rjeđa, ali to je u redu. Smjesu izliti u pripremljen kalup i peći 20-ak minuta. Zatim smanjiti temperaturu na 160C i nastaviti sa pečenjem još nekih 40-45 minuta, povremeno provjeravajući čačkalicom da li je biskvit u sredini pečen.Biskvit ohladiti u kalupu na sobnoj temperaturi. Dugačkim i oštrim nožem odsjeći naduvani dio, poravnati biskvit, pa ga horizontalno sjeći na 4 biskvita jednake debljine.
Bijeli fil:
Bijelu čokoladu isjeći na kockice, pa otopiti na pari. Prohladiti pa mikserom sjediniti sa krem sirom sobne temperature i aromom vanilije.
Čokoladni krem:
Slatku pavlaku zagrijjati do tačke ključanja (ali ne smije da proključa). Zatim skloniti sa vatre i preliti preko sjeckane čokolade. Dodati med i aromu vanilije pa promiješati dok se sve ne sjedini u glatku masu. Prohladiti prije filovanja.
Tortu možete filovati i bez kalupa, ali je lakše to raditi u njemu i dobro ohladiti prije ukrašavanja. Na tanjir odgovarajuće veličine postaviti obruč kalupa u kojoj ste pekli biskvit, pa ga obložiti alu-folijom ili pek-papirom sa unutrašnje strane. Tortu filovati ovim redosljedom: Biskvit, 1/2 bijelog krema, Biskvit, Džem od kajsije, Biskvit, ostatak bijelog krema, poslednji biskvit.
Tortu odložiti u frižider na najmanje 4 sata, pa je premazati čokoladnim kremom i ukrasiti po želji. Ukoliko ste tortu filovali bez kalupa, možete je odmah premazati čokoladnim kremom pa odložiti u frižider na hlađenje. Ukoliko želite, možete je obložiti fondanom, jer su filovi čvsti.