razvojni_logo_cb_s

Predrag Točilovac: Snimio je najveći evergreen narodne muzike a široj javnosti gotovo nepoznat

“Šta li ti je učinilo vreme” je evergreen narodne muzike kojeg gotovo svi znaju,ali većina ljudi ne zna ništa o izvođaču ove pjesme – Predragu Točilovcu.

Predrag Točilovac, je izraziti sentiš tip, i u pjesmi i u životu. U diskografiji je od 1986. godine, a u muzici otkad zna za sebe.

– Rođen sam ispod Golije. Odrastao sam uz Safetove pjesme, sandžački i bosanski sevdah, pjevušio i učio da sviruckam harmoniku. Prva pjesma koju sam naučio da pjevam i sviram bila je tipična ženska – “Ciganka sam lepa vitka kao bor”. Otac mi je bio guslar, a ja sam postao prvi harmonikaš u mom kraju. Posle srednje škole odlazim u Kraljevo, gdje učim od pravih majstora. Sedam godina sam nastupao sa svojim bendom u hotelu u Vrnjačkoj banji. U kafani sam pjevao sve živo, od starograske do zabavne muzike. Jako vjerno sam skidao pjesme, pa su slušaoci pomislili da imitiram starije kolege – priča Točilovac.

 Skućio se u Batočini, pjevao po Europi, otvorio kafić u centru Kragujevca. Plenio je i glasom i stasom, protutnjao kroz diskografiju, zavrtio se na najslušanijim radio stanicama, a ostao van estradnih tokova. Sve ga hoće, osim  kamere, kažu prijatelji koji dobro poznaju ovog velikog umjetnika

– Moj prvi i najplodniji kompozitor, Predrag Vuković Vukas, insistirao je da pjevam uglavnom sentiše, kako bih dobio jugoslovensku širinu i nadmašio zavičajne okvire. Vukas je bio prepoznatljiv po ekipi grlatih pjevača, razbijača (Miroslav Radovanović, Miroslav Ilić, Zoran Jovanović, Aca Ilić, Rade Jorović, Boris Lazović, Nada Topčagić, Ana Bekuta). Vukasu se svidjela moja boja glasa, tako da mi je komponirao najrazličitije pjesme – dvojke, baladice, rumbice, orijentale – ističe Točilovac.

Od 1986. do 1993. godine snimio je šest LP-ija, pet sa Vukasom (40 pesama) i jedan sa Mišom Mijatovićem. I to je cjelokupna diskografija ovog vrhunskog, a neizvikanog pjevača. Snimio je Točilovac nekoliko potencijalnih hitova koji samo čekaju trenutak eksplozije: “Ne brini za mene majko”, “Ne piši po spomenaru”, “Nije sreća dva dinara druže”, “”Danijela”, “Divlja jagodo”, “Nema raja bez tvog zagrljaja”, “Milion suza”…

– Na mom najnovijem albumu iz 1993. godine svirao je Rođa Raičević, tada klavijaturista u ansamblu Miše Mijatovića. Žao mi je što je otišao tako mlad, a tek smo počeli saradnju – kaže Toči, i najavljuje novi cd nakon 30 godina pauze.