razvojni_logo_cb_s

Zvezda Ceklić: Djevojčica koja je osvojila nekadašnju državu i zbog koje su se roditelji vraćali djeci

Porukama roditeljima bila je pjesma koja je mladu pjevačicu vinula u visine,1969. godine, kada je snimljena ova pjesma, brak je bio svetinja, a razvod braka prilična sramota. I baš u takvom okruženju snimljena je pjesma “Poruka roditeljima”. I da čudo bude još veće, ovu pjesmu je snimila tada dvanaestogodišnja djevojčica Zvezda Ceklić Ceca! Tako je jugoslavenska diskografija dobila najmlađu zvijezdu u historiji narodne muzike.

Zvezda Ceklić Ceca rođena je 8. Lipnja 1956. godine u manastiru Gračanica. Poslije nekoliko pobjeda na amaterskim takmičenjima 1967. godine prijavljuje se na takmičenje “Studio 6 vam pruža šansu” i pobjeđuje u konkurenciji nekoliko stotina kandidata.

Kompozitor Aca Stepić je jedini kompozitor iz 60-ih godina koji je imao osjećaja i za one najmlađe. Početkom 70-ih mlađana Zvijezda je bila u samom vrhu popularnosti.

Kad je Zvezda zaređala sa dječjim tugovankama za majkom i razvedenim roditeljima, odzvonilo je idiličnim temama o ovcama i livadama. Posle prvih snimljenih singlica Zvezda je dospjela u najtiražnije novine, dobila pozive za nastup na koncertima za naše radnike u inostranstvu.

– Zvezda je napravila pravi diskografsko-estradni bum. Problem su bile Zvezdine godine, roditelji nisu pristali da je prate na turnejama. A publika, kao publika, očekivala Zvezdu kao neko ubogo siroče koje pjeva i cijepa srce – pričao je Aca Stepić.

Tako je jedan djevojčurak osvojio bivšu Jugu sa tugovankama o promašenoj i neuzvraćenoj roditeljskoj ljubavi. U pismima slušalaca i čitalaca roditelji su joj otvarali dušu, nudili pomoć i uhljebljenje. Neki su zbog Zvezdinih tugovanki raskidali razvode i vraćali se svojoj deci.

– Zvezda Ceklić u stvarnom životu ima i roditelje i brata i sestru, sve suprotno u odnosu na pjesme koje sam snimala. Ostvarila sam se i kao majka i kao supruga, svi su bili ponosni na moj uspeh – ispričala je  Zvezda Ceklić

– Majka je prva prepoznla pevačicu u meni – kupimo šljive a ja pjevušim. Majka me vodila na takmičenja, a kasnije i u studio na snimanja. Tiraži mojih ploča popravljali su standard mojih ukućana. Mom ocu, vozaču sa malom platom, od prvog tiraža kupila sam nove cipele.

Diskografska karijera Zvezde Ceklić Cece trajala je od 1969. do 1973. godine. Sedam singlova sa 14 pjesama, to je cjelokupna Zvezdina diskografija: “Poruka roditeljima”, “Vratite se roditelji moji”, “Jedna je majka na celom svetu”, “Siročići pisma pišu”, “Majka