razvojni_logo_cb_s

Što je „metabolička konfuzija“ i da li može da ubrza gubitak kilograma?

Od detoksikacije i čišćenja do rasporeda posta i praćenja kalorija… ponekad može biti veliki izazov odabrati ono što je za nas dobro.

Jedna metoda u u ovom moru opcija je „metabolička konfuzija“, koja nastoji da uradi upravo to – zbuni ili nadmudri svoj metabolizam da bi ubrzao gubitak masti. Međutim, da li je to efikasna i sigurna metoda?

Ovdje smo da objasnimo kako točno funkcionira metabolička konfuzija i da li je to održiv način ishrane koji treba slijediti dugoročno. Prije svega, uvijek je pametno razgovarati sa zdravstvenim radnikom prije nego što započnete bilo koju novu dijetu ili režim mršavljenja.

Metabolička konfuzija se takođe naziva „promjena kalorija“ ili „cikliranje kalorija“.

„Pretpostavka koja stoji iza ishrane za metaboličku konfuziju svodi se na ciklus kalorija, naizmjenično dane sa visokim sadržajem kalorija sa danima sa malo kalorija. Smatra se da ovo utiče na metaboličku funkciju (povećava i zbunjuje metabolizam) zbog nedoslijednosti kalorija koje se konzumiraju svakog dana“, objašnjava nutricionista Lena Baković.

Uz pomijeranje kalorija, ovaj stil ishrane predlaže redovno vježbanje, međutim, ne postoje stroge smjernice.

Istraživanje objavljeno u „International Journal of Preventive Medicine“ pokazuje da hrana koja mijenja kalorije (CSD) može dovesti do gubitka težine i masti.

Četiri nedjelje nakon CSD režima, učesnici studije su doživjeli značajan gubitak težine. Povećava se i osećaj sitosti, a smanjuje se glad. Učesnici su nastavili da vide rezultate tokom jednomjesečnog perioda praćenja.