razvojni_logo_cb_s

Pravoslavni Božić – običaji, meni i zdravica

OBIČAJI, MENI I ZDRAVICA ZA PRAVOSLAVNI BOŽIĆ

Večera na Badnji dan

Uoči praznika, večera na Badnji dan mora biti posna, ali bogata i obilna. Trpeza treba da odiše mirnoćom i tišinom. Na sto se postavljaju božićna svijeća i činijica sa četiri rumene jabuke, žitom, kukuruzom, novcem, suvim šljivama i orasima.

Svaki element ima svoju simboliku:

  • Badnjačka pogača – simboliše Isusa Hrista.
  • Riba i hljeb – takođe predstavljaju Hrista, jer grčka riječ za ribu “IHTIS” sadrži inicijale Isusa Hrista.
  • So – označava božansku silu.
  • Vino – simbolizuje krv Spasiteljevu.
  • Med – predstavlja sladost vječnog života.

Jedan dio svakog jela ostavlja se za pokojnike kao znak poštovanja.

Božićni jelovnik

Na Božić, nakon četrdesetodnevnog posta, započinje se s mrsnom hranom. Trpeza za Božić je bogata i puna raznovrsnih đakonija. Neizostavna je česnica – pogača u koju se stavlja novčić, a smatra se da će osoba koja pronađe novčić imati sreće tokom cijele godine.

Božićni ručak započinje kada domaćin ukućanima čestita praznik. Prvo se pali božićna svijeća, a potom se lomi božićni kolač i dijeli česnica.

Najčešće jelo je pečenica – svinjsko ili jagnjeće pečenje, koje se sprema s posebnim poštovanjem. Glava i plećka pečenice se čuvaju za Novu godinu.

Uz glavno jelo služe se:

  • Sarma
  • Supa
  • Ruska salata
  • Kolači i torte
  • Domaća rakija ili vino

Djeca dobijaju posebne poslastice: šake od tijesta za dječake i pletenice za djevojčice.

Božićna česnica

Za česnicu je potrebno:

  • Paketić kvasca
  • 3 jajeta
  • 1/2 l mlijeka
  • So i šećer
  • 1 kg brašna
  • Novčić

Tijesto se oblikuje u lepinju i ukrašava pletenicama i valjcima od tijesta. Prije pečenja premaže se umućenim jajetom.

Božićna sarma

Sastojci:

  • 1 kg junetine
  • 300 g sušene pancete
  • 100-150 g riže
  • 3 crvena luka
  • 5-6 čeňeva bijelog luka
  • 2 kašičice paradajz pirea
  • So, biber, vegeta
  • 1-2 glavice kiselog kupusa

Meso i panceta se melju, miješaju s rižom i začinima, a listovi kupusa pune se tom smjesom. Sarma se kuha oko 2 sata, uz zapršku od luka, brašna i paprike.

Pečenje

Sastojci:

  • 900 g svinjske lopatice
  • 3 čeňa bijelog luka
  • 20 g pancete
  • Suve šljive
  • Grančice ruzmarina
  • 600 g krompira
  • Svinjska mast

Meso se puni bijelim lukom, pancetom i suvim šljivama, zatim peče na 150°C, a potom se dodaju krompiri i peče na 180°C.

Božićna zdravica

Kolač lomili, Boga molili
kolač prelivali vinom,
naš dom se punio mirom,
životom, zdravljem i željenim dobrom!

Daj Bože!
Bože daj!

Zdravi da ste, moja čeljadi draga!
Tri nas u životu pratila blaga:
zdravlje, sreća i sloboda.
Da prate i svako čeljade našega naroda;
u domu bogatog domaćina,
na bojnom polju div-junaka,
u njivi mirnog vola i radinog seljaka,
na putu čilog pješaka,
u školi dobrog đaka,
pored vode strpljivog ribara,
u vodenici i mlinara i pomeljara,
u gori raspevanog slavuja i hitrog lovca!
Bože daj svakome u njegovom radu
i u selu i u gradu.

Bože daj!