Nažalost, Danas.hr donosi vijest o novom krvavom piru vukova u Lici. Stočari su u šoku, a šteta se procjenjuje na 8 do 9 tisuća eura. Kroz samo 24 sata, vukovi su više puta napali krave na ograđenom pašnjaku, nanoseći veliku štetu i ostavljajući za sobom uništeno stado.
Tisuće eura štete i izgubljene životinje
Na krajnjem jugu Like, u Zrmanji Vrelu, vukovi su ponovno napali stado stočara Ante i Zorana Mrkonje. Iako je pašnjak bio ograđen, životinje nisu bile sigurne. U samo jednom napadu stradalo je čak 11 goveda, uključujući dvoje zaklanih teladi, dvije zaklane krave, pet ozlijeđenih i dvoje teladi koje je nestalo.
Anto Mrkonja, stočar, s tugom je opisao ozljede na životinjama: “Ova je baš juničica naklana između buta. Već se počelo inficirati, počeli su i crvi.” Ostatak stada od 70 krava još uvijek je u strahu i ne jede. Braća Mrkonja bave se stočarstvom zadnjih šest godina i od toga žive, a za to vrijeme izgubili su oko 120 goveda zbog napada vukova.
Problem napada na stoku postaje sve češći
Stočari su očajni jer se napadi vukova događaju gotovo svaki tjedan. Problem nije samo u direktnom gubitku stoke, već i u teškom dobivanju naknade za štetu. U malim, pustim selima između Knina i Gračaca, stoke je sve manje, dok je divljih životinja, posebno vukova, sve više. Napadi na stoku često se događaju čak i usred bijela dana.
Zaštićena vrsta, ali nedovoljna nadoknada
Vuk je u Hrvatskoj strogo zaštićena vrsta, a država nudi naknadu za štetu koja se kreće od 700 do 1700 eura, ovisno o starosti životinje. Međutim, stočari smatraju da to ne odražava stvarnu tržišnu vrijednost njihove stoke.
Pristupanje naknadi dodatno otežava birokracija. Stočar Anto Mrkonja objašnjava kako se naknade često odbijaju zbog nedostatka ušnih markica. Tajnik Lovačkog saveza Zadarske županije, Roko Pavić, pojašnjava da vukovi obično odgrizaju “ono što je najlakše”, što često uključuje i uši s markicama, što otežava pronalazak i dokazivanje štete.
Lovci se također suočavaju s problemima, jer vukovi nanose štetu i na lovnoj divljači, posebno u kasnu jesen i početkom zime, kada se pripremaju za hladnije razdoblje.