razvojni_logo_cb_s

OSJEĆATE SE PREUMORNO DOK HODATE: MOŽDA PATITE OD MANJKA VITAMINA D

Vitamin D je bitan element za naše zdravlje. Pospješuje apsorpciju kalcija i fosfora u crijevima i istovremeno inhibira oslobađanje paratiroidnih hormona, odgovornih za slabljenje kostiju i moguće prijelome.


Također poboljšava funkciju imunološkog sustava, povećava snagu mišića, a ima blagotvoran učinak na zdravlje našeg srca.


Nažalost, s obzirom na to da je malo namirnica koje ga sadrže, često dolazi do nestašice.


Simptomi razine vitamina D u krvi često su nejasni i opći, a problem se lako može zamijeniti s trenutkom privremenog umora. Na primjer, umor ili težina u udovima, poteškoće pri hodanju ili penjanju stepenicama mogu biti znak upozorenja na nedostatak vitamina D.


Bol u kostima od umjerenog pritiska (osobito u rebrima ili potkoljenicama) također može ukazivati ​​na nedostatak. To je zato što niske razine vitamina D uzrokuju osjetno slabljenje kostiju i mišića, čineći čak i najjednostavnije aktivnosti – poput hodanja – zamornima.

Međutim, ovo su simptomi koji se moguzamijeniti s simptomima obične gripe, kao i drugim dugim nizom zdravstvenih problema.


Kako shvatiti da patite od nedostatka vitamina D? Jednostavnim testom krvi!


Pregled je to koji bismo svi trebali obaviti s vremena na vrijeme, ali koji se posebno preporučuje osobama koje boluju od osteoporoze, onima koji su u nedavnoj prošlosti pretrpjeli prijelom kosti ili onima koji se prepoznaju u gore opisanim simptomima.


Oni koji utvrde manjak ili nedostatak vitamina D bilo bi dobro da se posavjetuju sa svojim liječnikom opće prakse i eventualno odluče uzimati dodatke prehrani.


Čak i uključivanje hrane koja sadrži vitamin D može biti način da senadoknadi nedostatak.