razvojni_logo_cb_s

3 ideje za savršen izlet u Gorskom kotaru

Gorski kotar nudi pregršt prirodnih ljepota koje samo čekaju da ih otkriješ. Slobodno se može reći da se Gorski kotar ubraja među ljepše dijelove Hrvatske. Poznat je, naravno, kao omiljena hiking destinacija.

Ovo je lista jednih od nezaboravnih obiteljskih izleta uz rijeke i jezera Gorskog kotara.

Gorski kotar ima savršenu poziciju koja omogućuje da ga možemo posjetiti samo na jedan dan, ali nudi i pregršt sadržaja kako bi svoj boravak mogli produžiti i na više dana. Bilo da planirate jednodnevni obiteljski izlet ili pak želite otići na produženi vikend.

LOKVARSKO JEZERO, LOKVE

Među popularnijim destinacijama Gorskog kotara je Lokvarsko jezero. U pitanju je također umjetno jezero. Zanimljivo je kako je na ovoj lokaciji bila zelena dolina s naseljem, a nekoliko kilometara dalje i goranska cesta Lujzijana. To područje je pokrilo upravo Lokvarsko jezero, a ostatke naselja je moguće vidjeti kad se jezero isuši.

Lokvarsko jezero je posebno po tome što unatoč tome što je umjetno, savršeno se uklopilo u okoliš. Lokvarsko jezero je popularno izletničko odredište koje je na pojedinim mjestima duboko čak 40 metara. Tu možete pecati, veslati, a u sezoni možete otkrivati jezero turističkim brodićem ili samo uživati u ljepoti ovog kraja. 

Poznata je i planinarska staza oko Lokvarskog jezera koja je duga oko 17 kilometara i odličan je odabir za sve ljubitelje planinarenja.

Kada ste već tamo, obavezna destinacija svakako je restoran “Eva” koji se nalazi pored samog jezera, a njegova terasa ima predivan pogled na prirodu.

KANJON KOMAČNIK, VRBOVSKO

Definitivno jedna od čarobnih destinacija Gorskog kotara je kanjon Kamačnik. I to s razlogom jer je predivna zelena oaza.

Kanjon Kamačnik nalazi se u jednom od najljepših dijelova Gorskog kotara. Staza je prilagođena za sve uzraste te će u njoj podjednako uživati djeca, ali i odrasli. Od restorana do izvora i natrag ima oko 7 kilometara ugodne šetnje uz samu rječicu Kamačnik, a izlet traje maksimalno tri sata uz duže pauze i fotografiranje. 

Nakon šetnje po kanjonu, predah potražite u Bistrou Kamačnik. Restoran se nalazi tik iznad slapa i raspolaže s dvije zatvorene novouređene terase, a nudi tradicionalna jela Gorskog kotara po prihvaljivim cijenama.

ZELENI VIR I VRAŽJI PROLAZ, SKRAD

Vražji prolaz se ubraja ne samo u najljepše prirodne fenomene Gorskog kotara nego i Hrvatske, a pored se nalazi veličanstvena špilja i izvor Zeleni vir gdje je impresivni slap potoka Curka koji je visok čak 70 metara. 

Također, možete istražiti špilju Muževa hiža koja se nalazi u Vražjem prolazu. Ova špilja zanimljiva je iz više razloga – stanište je poznate čovječje ribice, temperatura tijekom cijele godine iznosi 8 stupnjeva, a na kraju same špilje, u jednom jezercu pronađena su dva čamca. Do danas nije razriješeno zbog čega su tamo čamci i čemu su služili.