razvojni_logo_cb_s

Jezera na samom vrhu Zlatibora privlače sve veći broj posjetitelja

Zlatibor je jedna od najpopularnijih planina koju turisti u Srbiji posjećuju. Prirodne lepote jesu ono što krase ovu planinu, ali arhitektura koja posljednjih godina “divlja” na ovoj planinskoj ljepotici i nije nešto čime bi se trebalo ponositi. Između ostalog, Zlatibor je veoma bogat vodama, a njegove rijeke, potoci i jezera su, pak, bogata raznim vrstama ribe.

Na teritoriji Zlatibora postoji veliki broj izvora, a količina vode varira u zavisnosti od perioda godine. Od većih izvora izdvajaju se Zaugline ispod Čigote, Pašića vrelo u Čajetini, izvor Oko na istoimenom izletištu, Đurokovac u samom naseljenom mjestu Zlatibor, Bukvića izvor u Zovi. Kroz Zlatibor teče i jedna od najvećih rijeka zapadne Srbije – Rzav. Crni Rzav i Beli Rzav čine Veliki Rzav, koji se u Drinu uliva kod Višegrada. Veliki Rzav smatra jednom od najčistijih rijeka Srbije, a jedan je od prepoznatljivih motiva Zlatibora, često viđen na razglednicama, slikama i reklamama. Na samo 9 km od centra Zlatibora nalazi se i kupalište Zlatiborska jezera, oaza mira i odmora. Na Zlatiboru nema prirodnih jezera,, a pored kupališta i rijeka, na ovoj planini nalaze se dva vještačka jezera, koja turisti takođe mogu da “eksploatišu” stvarajući na njima uspomene koje se ne zaboravljaju.

Područje Zlatibora nema prirodnih jezera, ali na svojoj teritoriji ima izgrađene dvije vještačke akumulacije, pa turisti mogu uživati u ljepotama jezera na Obudojevici i Ribničkom jezeru.

U centru naseljenog mesta Zlatibor, na Kraljevim vodama, je 1947. godine izgrađeno vještačko jezero koje puni potok Obudoevica. Jezero je izgrađeno za turističke potrebe i osim turističke, nema drugu funkciju. Dugačko je 150 m, a široko 50 m, a u najdubljem dijelu jezera dubina ne prelazi 2 m. Duž cijelog jezera nalazi se prijatna staza za šetanje, klupice za odmor gostiju i sadržaji za zabavu na vodi. Okruženo je borovima koji se ogledaju u kristalno čistoj vodi.