razvojni_logo_cb_s

Mnogi opg-ovi na mukama. Ako se ne riješe papiri do kraja godine mnoge čestice će biti brisane iz ARKOD-a

22. veljače 2022. godine, iz ARKOD-a je obrisano 22.644 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta koje je, bez pravne osnove, do tada koristilo 3.322 poljoprivrednika na području cijele Hrvatske.

Na temelju Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta, došlo je do brisanja parcela tzv. ARKOD pravilnik koji je propisao da svi oni koji bez pravne osnovekoriste šumsko i poljoprivredno zemljište u vlasništvu RH, trebaju do 31. prosinca 2022. godine dostaviti dokaze o vlasništvu ili posjedu.

Oni koji nisu “riješili papire”do tog roka ostali su bez zemljišta i mogućnosti da za njega dobiju izravna plaćanja.

Odluka nadležnih o brisanju zemljišta iz ARKOD-a, sustava evidencije obrađivanog zemljišta koji (nigdje u Europskoj uniji) ne evidentira posjed ni vlasništvo, već vrstu uporabe zemljišta, izazvala je pomutnju i ogorčenje među poljoprivrednicima diljem zemlje.

Prema podacima Agencije za plaćanja,najviše parcela obrisano je u Zadarskoj županiji 5.352 hektara, zatim Splitsko-dalmatinskoj 2.511 ha, te Ličko-senjskoj 2.403 hektara.

Iz Agencije su tada kazali da će, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Hrvatskim šumama i DORH-om, pokušati naći rješenje da se svim poljoprivrednicima koji koriste šumsko i poljoprivredno zemljište u vlasništvu države omogući evidentiranje takvog u ARKOD – do rješavanja prava korištenja sukladno propisima koji to reguliraju.

Da li je nađeno rješenje?

Ako su Agenciji dostavili dokaze o pravu korištenja poljoprivrednih površina, tek tada su mogli ostvariti pravo na ponovni upis izbrisanog zemljišta i podnošenje zahtjeva za potporu

Sljedeći dokumenti su dokaz: izvadak iz zemljišnih knjiga, izvadak iz katastra, ovjereni ugovori o zakupu, dugogodišnjem zakupu, davanju na korištenje izravnom pogodbom, privremenom korištenju, prodaji, koncesiji ili plodouživanju, služnosti šumskog zemljišta ili darovanju, pravomoćna sudska odluka, drugo pravomoćno rješenje nadležnog tijela i drugo.

Isto tako, APPRRR prihvaća i potvrdu općine da poljoprivrednik koristi zemljište temeljem isteklog ugovora o zakupu ili drugog oblika raspolaganja, ako nije proveden javni natječaj. Te potvrde općine i gradovi mogu izdati na rok od godine dana, a popis izdanih potvrda moraju objaviti na svojim web stranicama, stoji u Preporuci.

Koliko je izbrisanog zemljišta vraćeno u ARKOD?

Od 3.322 PG-a kod kojih je izvršeno brisanje površina, 2.621 PG je vratio površine u ARKOD sustav djelomično ili u potpunosti ili više od prijašnjeg stanja, ovisno o dostavljenoj dokumentaciji sukladno Pravilniku i Preporuci.

Za navedenih 2.621 PG-a vraćeno je 3.478 ARKOD parcela ukupne površine 26.219,31 ha.

Po ovome ispada da je vraćeno više zemlje nego što je izbrisano. Antun Vujić kaže da jednom izbrisana ID ARKOD parcela, gubi oznaku i ne može biti “vraćena” pod istim brojem, te da se u 26.219 hektara broji svo državno zemljište koje je upisano uz dokumentaciju ove godine.

Neki poljoprivrednici su uspjeli ishoditi dokumentaciju ili dobiti ugovore o zakupu, neki i za više zemljišta nego što im je izbrisano iz ARKOD-a, pa su nastale nove ID parcele. Temeljem suglasnosti općina ili gradova o korištenju zemljišta, ili od Hrvatskih šuma, u ARKOD je vraćeno oko 5.000 hektara“- ravnatelj APPRRR, Antun Vujić.

Treba skrenuti pozornost na privatno zemljište koje je također upisivano bez “papira“. Takvog je u Hrvatskoj, doznali smo, oko 100 tisuća hektara.

Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta, stoji da je poljoprivrednik koji ima upisano zemljište u ARKOD bez dokaza o vlasništvu ili posjedu, dužan do 31. prosinca 2022. godine to dostaviti Agenciji za plaćanja, ili dokazati da je pokrenuo postupak za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. U protivnom će zemljište biti brisano iz ARKOD-a.

Kada je riječ o privatnom zemljištu koje poljoprivrednik koristi bez pravne osnove, u spomenutoj Preporuci stoji da može upisati zemljište za koje postoji potvrda barem jednog od suvlasnika (upisanog u zemljišnim knjigama ili katastru), kojom se daje suglasnost za korištenje zemljišta poljoprivredniku koji je suvlasnik tog zemljišta.

U prijevodu to znači da ako obrađujete zemlju na kojoj ste npr. vlasnik jedne četvrtine, onda vam jedan pripadnik rodbine mora potpisati papir na kojem piše da se slaže s tim. Problem je što, naročito u Slavoniji i Dalmaciji, imamo veliki broj vlasnika zemljišta kojima se ne može ući u trag, nepoznatog su prebivališta ili boravišta. Da ne ostane zapušteno, poljoprivrednici su obrađivali tuđe zemljište i upisali ga u ARKOD.

Takav upis bez pravne osnove bio je dozvoljen. Bilo je naravno i zlouporaba, pa su se Agenciji javljali brojni vlasnici zemljišta, što na njihovoj djedovini netko, bez dozvole, ubire poticaje. To je i bio jedan od razloga izmjene ARKOD pravilnika i inzistiranja na tome da poljoprivrednik mora imati neki dokaz da legalno obrađuje zemlju.