razvojni_logo_cb_s

Divlji zapad Fužina

U samom centru Gorskog kotara nalaze se Fužine, jedan kutak Hrvatske, koji sve više postaje poznata turistička destinacija.

A jedna og glavnih atrakcija Fužina koja je nepoznata široj javnosti je kaubojsko selo.

Kaubojsko naselje Roswell nastalo prije 3 godine za potrebe snimanja filmske trilogije o slavnom indijanskom poglavici Apacha, Winnetouu, nalazi se nedaleko od Fužina. Zapravo riječ je o filmskom setu koji postaje turistička atrakcija, ostale kulise preuređene su i poboljšane te iskorištene za novi, specifičan vid turističke ponude. Selo se nalazi na Špičunku, lokaciji u šumi između Vrata i Lokava, 10-tak kilometara od Fužina.

Za vrijeme snimanja filma pao je dogovor s produkcijom te su podignute kulise ostale na korištenje Općini Fužine s ciljem da se prostor pretvori u mali western grad.

Roswell nudi sve ono što su osvajači Divljeg Zapada morali imati – veliku željezničku drvenu konstrukciju koja pokazuje kako je Roswell uopće i naseljen. Na brdašcu su kapelica, klupe i groblje. U gradu je kovačnica, pojilo za konje i štala, banka, saloon, pivovara, kineska praonica rublja, ured za poštu i telegraf, agencija za nekretnine, trgovina, toranj za vodu, mala pilana, javna kupaonica, zanimljiva kuća u kojoj vladaju Fat Betty i Sweet Dolly, a tu je, naravno, i šerifov ured. Slična western naselja u Europi izgrađena su baš s turističkom namjenom, a naše zbog potreba filma i to mu daje taj poseban pečat autohtonosti. Mnogo je sadržaja kojih ovdje možete razgledati: izložba o snimljenim filmovima i lokacijama na kojima su snimani, figure glavnih glumaca u prirodnoj veličini, vožnja kočijom, ghranjenje konjića, gađanje lukom i strijelom, pucanje iz pištolja, bacanje lasa, a može se štošta i prizalogajiti ili štogod popiti na western terasama ili pravom saloonu uz country glazbu. Uređena je prava kaubojska cesta do gradića uz kojeg je smješteni drveni vijadukt za prugu.

Za posjetitelje Roswell je otvoren 2018. godine te se od tada u Roswellu održavaju Western dani u kolovozu kada jahači kreću poslijepodne iz Fužina prema Roswellu.