razvojni_logo_cb_s

STARA GRADSKA VIJEĆNICA, BOGATSTVO MALOG MJESTA

Na ušću dvije rijeke, na mjestu gdje se Sana ulijeva u Unu, na granici sa državom Hrvatskom, u malom mjestu koji se naziva Novi Grad sagrađena je vijećnica. Davne 1888. godine u pseudomoravskom stilu svoje mjesto je našla Stara gradska vijećnica. Objekat predstavlja karakterističan primjerak građevine iz perioda austro-ugarske epohe. Krase je brojni fasadni ukrasi, a sa unutrašnje strane sačuvan je plafonski ukras.

Danas se u Staroj gradskoj vijećnici nalazi muzej u kojem se čuva zbirka Milana Karanovića, poznatog etnologa. Zbirka broji razne narodne nošnje, predmeti korišteni u domaćinstvima krajem 19.vijeka i početkom 20.vijeka u Bosanskoj krajini. Pored toga u muzeju se nalaze i ostali eksponati iz vremena osmanske vladavine. Najvrijednije predmet u muzuju je fototipsko Miroslavljevog jevanđelja.

Tokom rata objekat je bio devastiran, a tek 2013. godine je obnovljen zahvaljujući Evropskoj uniji koja je donirala sredstva.

Vijećnica je danas glavna atrakcija opštine Novi Grad i predstavlja jednu od glavnih turističkih destinacija. Pored toga je mjesto brojnih kulturnih manifestacija.