razvojni_logo_cb_s

Osmočlana obitelj čiji radni dan počinje u 4 sata ujutro

Tjentište je mjesto koje se nalazi u istočnoj Bosni nedaleko od Foče. Između ostalog kraj je bogati i sa povijesnim događajima i prirodnim ljepotama koje ga okružuju.

Upravo iz tog mjesta je jedna obitelj koja može biti za primjer mladim bračnim parovima I svima nama. Riječ je o obitelji Badnjar koja broji 8 članova. Njegoš i Tanja badnjar roditelji su šestoro djece I to pet djevojčica,a prije dva mjeseca njihov dom je uljepšao i još jedan dječak. Djeca su uzrasta od 7 do 16 godina,a najmlađi sin ima dva mjeseca. Ova višečlana obitelj zajedničkim snagama se bori za svoje kućanstvo, a ni najmlađim djvojčicama nikad nije teško preuzeti i najteže poljoprivredne radove.

Njihova obitelj se bavi poljoprivredom,a imaju i deset muznih krava, a kod njih su česti prizori gdje djevojčice sudjeluju u u ovom teškom poslu. Jedan dio mlijeka prodaju lokalnoj mljekari, a drugi dio pretvaraju u najkvalitetniji sir koji uglavnom prodaju na kućnom pragu.

Pored toga bave se I svinjogojstvom za svoje potrebe I za prodaju što im je dodatni prihod za ovu veliku obitelj. A potrebe su sve veće pa otac koji je i glava obitelji radi I sezonske poslove kako bi osigurao egzistenciju za svoju obitelj.

Gospodin Badnjar ističe i problem dotrajale poljoprivredne mehanizacije koja mu otežava svakodnevne poslove,ali i pored toga redovno svojim susjedima priskače u pomoć.

“Ovaj traktor koji vidite star je I preko 50 godina,ali boljeg nemam i ne mogu prištiti I radovno ulažem u njega kako bi mogao osigurati egzistenciju za svoju obitelj” ističe nam Njegoš te se nada da bi možda mogao dobiti neku pomoć ili bespovratna sredstva kako bi kupio noviju mehanizaciju što bi za njega značilo par godina egzistencijalne sigurnosti.

U ovoj obitelju ističu da im radni dan počinje u 4 sata ujutro kako bi stigli završiti sve obaveze oko kuće, stoke,ali I škole.

Dvije kćerkice idu u lokalnu školu u Tjentištu dok ostale putuju do 30 kilometara udaljene Foče.

Pored svih ovih životnih problema, najstarijoj djevojčici je dijagnostifikovana cerebralna paraliza, ali roditelji vjeruju u pobjedu na svim poljima I u neko bolje sutra za njihovu obitelj.

“Ja, i moja supruga dok imamo našu stoku, naše krave i naše ruke, dok smo sposobni za rad ne možemo biti gladni” ističe gospodin Badnjar ali isto tako vjeruje i da će instituscije imati sluha za pomoć kako bi dobili još veću motivaciju i ostali živjeti u svom mjestu.

Vjerujemo I mi I nadamao se da će tako i biti pošto ovakve obitelji zaslužuju pomoć svih nas.