razvojni_logo_cb_s

Mladim poljoprivrednicima potpore i do 100.000 eura

Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora proveo je raspravu o mladim poljoprivrednicima, a iz te rasprave saznajemo najznačajnije detalje koji će se odnositi na iduće programsko razdoblje koje kreće.

Kako je istaknula predsjednica Odbora Marijana Petir, nova financijska perspektiva EU osigurala je potpore za pokretanje poljoprivrednog posla koja su duplo veće od dosadašnjih i mogu ići i do 100.000 eura.

“Ključno je prepoznati i rješavati izazove koji koče generacijsku obnovu hrvatskog sela i poljoprivrede, poput pristupa zemljištu, proizvodnim resursima, kapitalu, financijskim instrumentima, znanju i edukciji, te dostupnosti komunalne, socijalne i društvene infrastrukture, posebno širokopojasnog interneta“, naglasila je.

Rekla je i kako je Izvješće Europskog revizorskog suda pokazalo da potpora mladim poljoprivrednicima često nije bila dobro definirana, te je ukazano na potrebu boljeg usmjeravanja mjera jačanjem procjene potreba i postavljanjem ciljeva, ali i poboljšanjem sustava za praćenje i evaluaciju.

“Sve manje ljudi se želi baviti poljoprivredom, smanjuje se broj poljoprivrednih gospodarstava, a primjetan je i trend pada broja mladih na ruralnim područjima, što je uvjetovano neprofitabilnošću ove djelatnosti, visokim cijenama i ograničenom dostupnošću zemljišta, nedostupnošću kapitala, novih znanja i tehnologija, administrativnim preprekama i percepcijom sektora”, navelaje članica Europskog revizorskog suda,Ivana Maletić.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučkovićkazala je da je generacijska obnova jedan od devet specifičnih ciljeva Zajedničke poljoprivredne politike i strateški cilj hrvatske politike Dodala je da uz dva posto sredstava koja su iz omotnice za izravna plaćanja namijenjena mladima, Nacionalnim strateškim planom osigurana paušalna potpora od 75.000 eura za pokretanje poljoprivredne djelatnosti i njome se planira obuhvatiti 1.035 poljoprivrednika.