razvojni_logo_cb_s

Otvoren 16. međunardni salon fotografije i izložba Foto BiH u Banskom dvoru

U galeriji Banskog dvora, otvoren je 16. Međunarodni salon fotografije i izložba Foto BiH. Prijavljeno je 1003 fotografije od 202 autora iz 48 zemalja. U prva dva salona postavljena je izložba Međunarodnog salona fotografija, a u druga dva nalazi se izložba Foto BiH. Najbolji fotografi dobili su nagrade, koje je uručio Predsjednik salona fotografija Dragan Prole.

„30 godina u kontinuitetu pravimo izložbe koje su obilježile bosanko-hercegovačku scenu, ovo je jedna od najznačajnijih izložbi u regionu i jedini najveći fotografski događaj u BIH, a prvenstveno zahvaljujući publici koja dolazi na ovakve manifestacije“ izjavio je Prole.

Predsjednik asosijacije za umjetničku fotografiju Ozren Božanović naveo je da je došlo je do smanjena autora poslije korone, a društvene mreže postale su novi način izražavanja.

Ahmet Rešidović, likovni umjetnik fotografije i dobitnik Medjunarodne nagrade istakao je da je izložba jedno od najčistijih mjesta koje posjećuje i dodao: „ Svojim fotografijama probudim narod, probudim čovjeka. Bavim se humanitarnim radom i svaka moja fotografija probudila je osjećaj u narodu“.

Izložba će biti prikazana i na spratu iznad u obliku filmske projekcije.